Videóklip lett a neves írókat felsorakoztató régi balatoni fotókból (index.hu)

A hajdan a Balatonnál nyaraló, alkotó irodalmi nagyjaink index.hu-n megjelent régi fotói megihlették a 30Y zenekart. A Fürdőzők a Balatonnál című daluk videóklipje az irodalmi fotókból, vagyis azok felhasználásával született. Sőt, ennél is többről van szó: a zenekar ugyanis, mondhatni: a digitális videotechnika vívmányainak köszönhetően, belépett a több tíz éves fotók terébe – írja az index.hu.

 

Tavaly júliusban jelent meg Az irodalom merülése: írók, nyár, Balaton címmel egy Nagykép, amihez a Petőfi Irodalmi Múzeum nyílt kiállításának, a Balatoni nyár. Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években című tárlatnak az anyagaiból válogatott az index.hu fotókat. Örkény István lobogó hajjal, Nemes Nagy Ágnes bikiniben, Ottlik Géza egy vitorlás kormányánál, Illyés Gyula fafaragás közben – ilyen képek szerepeltek a gyűjteményben.

Az anyag felkeltette a 30Y zenekar figyelmét is – Beck Zoltán, az együttes frontembere irodalom- és kultúratudományokból szerzett doktorit és komoly energiát fordít a kortárs irodalom népszerűsítésére –, ráadásul a legutóbbi, online az Indexen bemutatott albumukon van egy, a képanyaghoz erősen illeszkedő tematikájú dal, a Fürdőzők a Balatonnál. Ennek a dalnak a videóklipje így az irodalmi fotókból, vagyis azok felhasználásával született.

Hogy miért így készült ez a klip? Ha „mi nem megyünk oda, ezek a világok csak egyre távolodnak: olyan messzire aztán, hogy már nem is látszik, hogy voltak. de nekem, nekünk mindannyiunknak dolgunk van Juhász Ferenccel, Nagy Lászlóval, Nemes Nagy Ágnessel vagy Cseh Tamással. másként hogyan is állhatnánk szóba magunkkal?” – adott magyarázatot a videóhoz Beck Zoltán.

ipsziklip.png