Via Calvaria – Csendhegyek útja a Balaton-felvidéken és a Bakonyban

magyarországi Via Calvaria egy észak-dunántúli túraútvonal, amely 14, többségében német gyökerű település Kálvária-építményeit köti össze egymással.  A Via Calvarián útra kelők gyönyörű pannon tájakon, a Bakonyban és a Balaton-felvidék dombjain haladhatnak egyik kálváriától a másikig, útközben pedig elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeken („csendhegyeken”) időzhetnek el. Az új, szakrális-turisztikai túraútvonalat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében mutatta be a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület – áll az EKF közleményében.

 

Az elmúlt közel háromszáz évben emelt kálváriák kiemelkedő kulturális, természeti és épített örökséget képviselnek, amelyeket mindenképp érdemes felkeresniük azoknak, akik – a tömegturizmussal szemben – a helyi értékeken alapuló, a pannon táj hangulatába illeszkedő kulturális élményre vágynak. A teljes túraútvonal kijelölése várhatóan 2023 őszén készül el. A túrázók és zarándokok az egyes kálváriáknál kihelyezett QR-kódok segítségével ismerhetik meg az adott szakrális építményeket és azok környezetét.

2023-ban – abban az időszakban, amikor Veszprém és a Balaton-régió Európa Kulturális Fővárosa – a „kálváriás” településeken különleges programok várták a látogatókat. Május végéig az olaszfalui, a gyulafirátóti és a magyarpolányi kálváriákhoz kapcsolódóan voltak események. Június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján a Zirci Apátságban szakrális faszobrok kiállítása nyílt meg, amely az Ars Sacra egyházművészeti fesztivál végéig, szeptember 24-ig várta a bakonyi fafaragás iránt érdeklődő látogatókat. Augusztus 4-én a barnagi kálvárián volt mozgásszínházi előadás Babits Mihály: Jónás könyve című művéből, szeptember 10-én pedig a Jásd-Szentkúti Mária-napi programokhoz szerveztek zarándoklatot. Szeptember 16-án az éppen 110 éves lókúti kálvária tövében hangzott el irodalmi műsor.

November 10-én, Márton-nap előestéjén német nyelvű lámpás felvonulás lesz a vöröstói kálváriához, ahol felgyúlnak a Márton napi fények, német nemzetiségi iskolások részvételével.

További információ: www.viacalvaria.hu, https://www.facebook.com/viacalvaria/