2019-ben Veszprém megyei cukrász képviselheti a milánói világbajnokságon hazánkat.
Sokan mondják, hogy milyen szomorú, hogy ezek a torták egy nap alatt eltűnnek. Nekem pont ez benne a csoda, hogy nem lesz belőlük porfogó és nem lesznek valakinek soha útban. Ez akkor és ott gyönyörű és finom, amikor elkészült. Aztán elfogy, de az emlékeinkben örökké él és majd jövőre rendelnek újra, egy másikat – vallja a fiatal cukrász, aki 2019 októberében a milánói világbajnokságon képviselheti hazánkat.
Reichert Míra eredetileg festőművésznek készült és Zircen a III. Béla Művészeti Szakgimnáziumban tanult. Az alkotás mindig is jelen volt az életében, csak nem igazán találta meg azt, amiben ki tudna bontakozni, és hamar kiderült az is, hogy a festészetnél jobban érdekli, hogy térben ábrázolja a dolgokat. Az első tortáját kislánya, Dorina születésnapjára készítette. Ahhoz képest, hogy előtte soha nem sütött, a katicás sütemény jól sikerült, és innentől kezdve a tortakészítés berobbant az életébe. A családtagoknak, barátoknak már ő készítette a tortáit és ekkor döntött úgy, hogy cukrász lesz.
– Nekünk a torta a mindenünk, otthon minden a torták körül forog – mondja lelkesen, pedig kiderül, hogy sem a művészet, sem a cukrászat iránti szeretetet nem hordozza a génjeiben, igaz mindenki jól süt-főz a családjában.
Elmeséli, hogy három hónappal az első tortája után már elindult amatőrként hobbicukrász- és tortadizájn-versenyeken, amelyeken jól szerepelt. A nagy váltás akkor történt az életében, amikor jelentkezett a veszprémi Kokó Cukrászdába. Bár akkor még csak tanulta a szakmát, de a gyes után már nem akart visszamenni az előző munkahelyére, ezért küldött pár képet a tortáiról, és ezzel meggyőzte a cukrászda vezetését arról, hogy érdemes őt foglalkoztatni.
– Nekem ez adott volt, hogy mindenképpen alkotni fogok valamit. Ebben biztos voltam, ám a véletlen műve, hogy most éppen itt vagyok. Nem tudnék ennél jobbat elképzelni – vélekedik. Reichert Míra az élő dolgokat szereti megformálni. Állatokat, embereket, vagy valamilyen történést ábrázol a legszívesebben. A tárgyak, az épületek és a műszaki dolgok nem vonzzák, ezek az életben is távol állnak tőle. Természetesen készít ilyeneket is, de ezek nem okoznak számára olyan örömet és nem tud úgy lelkesedni értük, mint ha egy kutyát vagy egy lovat formálna meg. Az állatos megrendelések esetében általában kap egy fotót a házi kedvencről, és az alapján készíti el a tortát.
A lovakat imádja elkészíteni és talán ettől is lesznek olyan életszerűek, kezdenek el szinte élni a munkái. Ráadásul egy lófejet akár fotó nélkül is elkészít. Nem mér, nem tervez, csak nekiáll, tölt, farag és összeáll a kompozíció.
Míra arra is törekszik a tortáinál, hogy azokban minél kevesebb idegen anyag legyen. Ha nem muszáj, nem használ pálcikákat vagy drótokat a merevítésekhez, és amit lehet, maga old meg.
A cikk folytatása és fotók a tortákról itt.