Vesebetegek is sportolhatnak! (honvedseg.hu)

Rendhagyó módon az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központból (MH RKKK) indult útjára június 28-án a vesebetegek részére szervezett, 7. RenBike Tour Balaton-kerülő kerékpártúra – írja a honvedelem.hu.

Több szempontból kiszolgáltatott helyzetben vannak a veseelégtelenségben szenvedők,  főleg azok, akik dialízises kezelésre szorulnak.  Ennek ellenére, kontrollált körülmények között ők is sportolhatnak, ahogy tették ezt például ezen a több napos kerékpártúrán.

A Honvédkórházban dolgozó Schneider Károly, osztályvezető főorvos, honvédelmi közalkalmazott , a rendezvény egyik szervezője elmondta: az országos rendezvényre idén körülbelül nyolcvanan regisztráltak. Közülük ketten éppen a Honvédkórházban kapják meg a szükséges kezeléseket.

„Azért kértünk a honvédségtől segítséget, hogy autóinkat biztonságos helyen hagyhassuk a túra idejére. A kerékpártúra több szempontból is speciális. Egyrészt csapatban megyünk, tehát a felvezető kerékpárost nem lehet megelőzni, és a sort záró mögött sem lehet senki. Út közben négy kísérő autó áll rendelkezésünkre, és többeknél van egészségügyi felszerelés, továbbá a szükséges gépi kezeléseket is biztosítjuk, mégpedig majd Keszthelyen” – fogalmazott a főorvos.

A túrán minden veseelégtelenségben szenvedő ingyen vehet részt.