Vers(utca) mindenkinek!- Balatonszárszón (Balatoni Futár)

Több éves előkészítő munka után, 2020. nyarára elkészülhet Balatonszárszón a „Versutca”. Egy nagyobb projekt részeként pályázott a település a versutcára is, amely  Gyarmati László író, újságíró, ötlete volt, még a 2010-es évek elején. Az elképzelést az akkori polgármester, Dorogi Sándor javaslatára beépítették abba a pályázatba, amelyet aztán meg is nyert Szárszó. A kivitelezésre idén kerülhet sor, miután megalakult egy előkészítő szakmai stáb is Fekete János polgármester kezdeményezésére. A Balaton Futár e témában írt cikkér alább változtatás nélkül közöljük.

– Évek óta erről álmodtam és most teljesül az álmom – mondta Gyarmati László, aki 16 éves koráig Balatonszárszón lakott, ott járt általános iskolába és a mai napig élő kapcsolata van a helybéliekkel. – Verset író emberként és lélekben mindig is egy kicsit „szárszóiként” éveken át  tűnődtem azon, hogy nem csak a tragikus körülmények között elhunyt költőnek, de a verseknek is lehetne méltó emlékhelye Szárszón. Amely hosszú évek, évtizedek óta minden évben várja a verset szerető fiatalokat, melynek elismeréseként a Költészetnapi Versmondó Verseny megkapta, az „Örökségünk Somogyország Kincse”címet is. A cím kötelez. Az itt lakók és az idelátogatók nagy tisztelettel adóznak József Attila emlékének, s az Emlékmúzeum is számtalan kulturális rendezvénnyel várja látogatóit. Most egy újabb kulturális élménnyel, attrakcióval gazdagodhatnak a verset szerető emberek. Nem tudok róla, hogy bárhol az országban, Európában, vagy akár a világon lenne még egy ilyen kulturálislátványosság.

– Hogyan képzelhetjük el a „Versutcát”?

– Az út a József Attila Emlékháztól indul és a Balaton-parton lévő József Attila emlékműig tart. A “Ligetben”új sétány is épült, s a “megállók” helyszíneit is egyeztettük. A „Versutca” a költészet és a költemények szépségének egyedi bemutatására jön létre. Az emlékmúzeumig tartó utcaszakaszon három audiovizuális eszközökkel felszerelt interaktív boksz, „költészeti állomás” kerül kialakításra, amelyeken a különböző költemények lennének meghallgathatók, öt helyen pedig táblákon leszek olvashatók magyar költők versei. A helyszíni bejáráson Fekete János Polgármester Úrral és a projektet menedzselő helyi csapattal is megegyeztünk, hogy a versutca átadásáig a vasútállomáson, József Attila halálnak helyszínén megpróbálunk egy keresztet, emléktáblát felállítani, hiszen mindeddig Szárszón semmi nem emlékeztet a tragédia helyszínére.

– Balatonszárszó a nyári szezonban különleges programokkal várja vendégeit. A Csukás Színház folyamatosan a közelmúltban elhunyt író meséit játssza, de a felnőttek és az ifjabb korosztály is talál magának programot. Önnek miért fontos, hogy a különös, verseket felidéző utcácska létrejöjjön?

– Szeretem a verseket, magam is írtam már több kötetre valót. Szeretném, ha a fiatalok is rátalálnának a versekben fellelhető értékes gondolatokra és a technikai érdekesség egészen biztosan odavonzza majd őket és felfedezik a József Attila, illetve más költők által megírt versekben azokat a gondolatokat, amelyek a ma élőknek is üzennek. Remélem, hogy turisztikai vonzerővé is válik a „Versutca”, és az osztálykirándulások alkalmával tulajdonképpen egy rendhagyó irodalomórára is sor kerülhet a séta során. Bízom benne, hogy az ide látogató diákok, fiatalok, és idősebbek maradandó kulturális élménnyel távoznak majd Szárszóról.