Versrandevúval ünnepelték a Költészet napját Balatonszárszón (sonline.hu)

Balatonszárszó életében fontos dátum József Attila születésnapja, amelyet 1964-óta a magyar költészet napjának szenteltek Magyarországon. A Balaton-parti településen már évtizedek óta  versrandevúval ünnepelnek. 

 

Idén tizennyolcan vettek részt a 35-ik költészet napi rendezvény keretében megrendezett József Attila Vers- és Prózamondó Verseny megyei döntőjében – írja a sonline.hu.

A verseny mellett fontos a valóságos találkozás egymással, a verssel: megmutatkozás, kitárulkozás. A versmondók, mint „őrzők a strázsán”, vigyázzák a fényesre csiszolt drágaköveket, a kincset, a nemes értékeket: a magyar szót és nyelvünket – mondta Apali-Szabó Marianna, a balatonszárszói József Attila Általános Iskola igazgatója, a versmondó verseny magnyitóján.

Minden író és költő gondolata, amíg a papíron van, holt dolog, ám ha valaki elolvassa, vagy elmondja, azonnal életre kel. Ahogy előre sejtettük, nem volt két egyforma versmondás. Valamennyi versmondó különbözőképpen interpretálta a kötelező verset – mondta Dénesné Szak Andrea, a zsűri tagja, aki szerint nem elegendő a vers elmondása, a közönséggel való kapcsolat is fontos. Ez legjobban az 5.-6. osztályosok között Bokor Évának, a 7.-8. osztályosok között Bálint Botondnak sikerült.

Ünnepeltek Fonyódon is

Négyszáz fiatal szavalta Nagy László Adjon az Isten című versét Fonyódon a Dísz téren. A magyar költészet napja alkalmából Varga Yvette, a Siófoki Szakképzési Centrum Bacsák György Technikum és Szakképző Iskola igazgatóhelyettesének vezetésével verseltek a helyi gimnázium és szakiskola diákjai. A közös verselést követően pedig Váradi Viktória, 10.C-s tanuló Petőfi megzenésített versét énekelte el.

Hagyomány már, öt évvel ezelőtt József Attila Tiszta szívvel versével kezdtük és a következő évben a Mátyás Király Gimnázium is csatlakozott diákjainkhoz, közös célunk, hogy a magyar költészetet közelebb hozzuk a fiatalokhoz a köztéri szavalással, úgy hiszem mindannyian élvezték – mondta el Varga Yvette.