Véradási csúcskísérlet Siófokon

A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Siófoki Területi Szervezete ismét véradás rekordkísérletre hívja a segítőkész embereket 2019. május 17-én, pénteken 10.00 órától 18.00 óráig a siófoki McDonald’s étterem előtti parkolóba.

Az étterem 2014. óta szervez véradást a városban, első alkalommal színes családi programokkal tette vonzóvá az eseményt. Kovács Szilveszter, az étterem vezetője szívügyének tekinti a véradó donorok toborzását, reklámkampánnyal, a véradóknak adott ajándékokkal is támogatja a helyi Vöröskereszt törekvéseit. Idén a város jegyzője is segítette a jótékony munkát azzal, hogy felhívta a helyi vállalkozók figyelmét az akcióra.

Az elmúlt években rendre 150 feletti volt a részvétel, remélhetőleg idén is sikerült rekordot dönteni – mondta el a hirbalaton.hu-nak Kovács Szilveszter.

A véradás körülményei sokat javultak az első évek óta. 2014-ben még az étterem teraszán  felállított sátorban helyezték el a négy állomást, mára kényelmes körülmények között, a véradó kamionban fogadják a véradókat – tette hozzá az étteremvezető.

Véradó minden 18 és 65 év közötti egészséges magyar állampolgár lehet, aki rendelkezik rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!), külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló papírral és testsúly meghaladja az 50 kilogrammot. A tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek. A véradók a regisztrációt követően egy szűrésen vesznek részt az önkéntesek, ahol felmérik egészségügyi állapotukat. A véradás körülbelül 20 percet vesz igénybe, egy alkalommal mindössze 4,5 dl vért vesznek le.

Egy önkéntes egyetlen véradással akár három ember életét is megmentheti.