Vége az orosz kémek aranyéletének Hévízen (hvg.hu)

Súlyos veszteségként élik meg a kedvelt magyarországi fürdőhelyen, Hévízen, hogy a háború miatt elmaradnak a hagyományosan jól fizető orosz vendégek. De azok az orosz kémek is bajban lesznek, akik eddig éppen azért szervezték oda a titkos találkozóikat, mert sok honfitársuk között könnyen elvegyülhettek – írja a hvg.hu.

Tízezer külföldi vendég mondta le hévízi foglalását a háború miatt – az rtl.hu híradása szerint.

 

A budapesti orosz nagykövetség munkatársai is tiszteletüket tették februárban az Óbudai temetőben Alexander Baranov temetésén. Az üzletembert nemcsak a nagykövetség vezetése ismerte jól, hanem a turisztikai szakemberek is. A nyolcvanas évek legvége óta Magyarországon élő, 49 évesen elhunyt Baranovnak köszönhette például Debrecen a Wizz Air közvetlen moszkvai járatát, az elmúlt években pedig ő és üzlettársa, Oleg Ermilov tette a legtöbbet azért, hogy a tulajdonukban álló 1000 Út Utazási Iroda szervezésében minél több orosz turista érkezzen Magyarországra.

Baranov képviselte azt a ciprusi offshore céget, amely 2015-ben megszerezte Hévíz egyetlen ötcsillagos szállodáját, a Lotus Therme Hotel & Spát. Részben a tulajdonosi háttérnek köszönhetően a hévízi hotelek közül ez a luxusszálloda támaszkodott leginkább az orosz vendégekre, de kétségtelen, hogy a népszerű nyugat-magyarországi üdülővárosban nagyon sok szállásadó épít a keletről érkezőkre.

A teljes hvg.hu cikk az előfizetőknek olvasható tovább. 

***

Az RTL híradó  a napokban arról számolt be, hogy 10 ezer külföldi vendég mondta vissza foglalását Hévízen, a két hete tartó háború miatt. Ráadásul a városba a külföldi vendégek negyede Oroszországból és Ukrajnából érkezett és több hetet is eltöltött a településen. Most a belföldi turizmus mellett új piacokat keresnek.