Vászoly egy igazi ékszerdoboz (veol.hu)

A Balaton-felvidék hazánk egyik legszebb, változatos tája és legnépszerűbb idegenforgalmi régiója a medencékkel, tanúhegyekkel, szőlőültetvényekkel, történelmi emlékekkel s a turisták által még kevésbé felfedezett kisebb, de igen hangulatos településekkel. A veol.hu összeállítása bemutatja a települést. 

Ilyen kis ékszerdoboz Vászoly falu is Pécsely és Dörgicse között. Balatonfüredtől 15, Aszófőtől 10 kilométerre található, de Siófokról sem tart sokáig megközelíteni, ha felszállunk Szántódon egy kompra autóval, majd átérve az északi partra Tihany érintésével már gépkocsival folytatjuk tovább az utat.
A központból indulva, kellemes séta során könnyen bejárható a kistelepülés. Gyorsan elérjük a Szent Jakab-forrást és a tavat, ahol a vízre színpadot is építettek, mely színházi és zenés produkcióknak ad helyet. Az árnyas fáktól ölelt csendes pihenőhelyen szépen kidolgozott forrásfőt találunk, melyen a Szent Jakab-zarándokutat jelző kagyló motívuma is szerepel. Szólnak legendák a víz gyógyító hatásáról, de ez hivatalosan nem igazolt, a víz nem bevizsgált, így nem iható, még ha tisztának is tűnik.

A teljes cikk itt olvasható.