Vasárnaptól változik a vasúti menetrend (MÁV)

A MÁV-START 2019/2020-as menetrendje december 15-én, vasárnap lép életbe és számos számos változást eredményez: figyelembe veszi az utazási szokásokat, javítja a szolgáltatás színvonalát, illetve bővíti a választható vonatok számát, minőségét – tájékoztatta az utasokat a MÁV.

Az új menetrenddel kapcsolatos, rendszeresen frissülő tartalom ide kattintva érhető el.

Összefoglaltuk a lényegesebb, balatoni utazásokat érintő főbb menetrendi változásokat és információkat:

Kiemelt belföldi menetrendi változások

Győr–Celldömölk vonal

– A vonalon új, ütemes menetrend lép életbe, melynek eredményeként megvalósul Győr és térségének közvetlen balatoni vasúti összeköttetése. Győr–Celldömölk–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban, kétóránkénti ütemben, napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik. Korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált Desiro motorvonatok szállítják az utasokat. A vonatok Győrből a Budapest felől érkező railjet vonatokhoz csatlakozva indulnak. Ezek csak Győr-Gyárváros, Győrszabadhegy, Gyömöre-Tét, Szerecseny, Vaszar, Pápa, Celldömölk, Jánosháza, Sümeg, Tapolca, Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás és Keszthely állomásokon állnak meg. Balatonszentgyörgyön mindkét irányban átszállási lehetőség nyílik a Budapest–Nagykanizsa gyorsvonatokra. Az InterRégió vonatokkal a jelenlegihez képest csaknem 30 perccel csökken az eljutási idő Győr és Balatonszentgyörgy között, a nyugat-dunántúli városok és a Balaton közötti kapcsolat számottevően javul.

– Győrből páratlan órákon 12. percben indulnak és páros óra 47 perckor érkeznek, Balatonszentgyörgyről páros órakor indulnak és páratlan óra 59 perckor érkeznek. Az első vonat Győrből Balatonszentgyörgyre 7:12-kor indul, az utolsó 20:47-kor érkezik. Balatonszentgyörgyről az első vonat 6 órakor indul, az utolsó 21:59-kor érkezik meg.

– Az InterRégió vonatok indításával változik a Győr–Celldömölk vonat menetrendje is. A kétóránként közlekedő InterRégió vonatok mellett kétóránként személyvonatok fognak közlekedni, melyek több helyen állnak meg. A vonatok indulási és érkezési ideje a jelenlegihez képest fél órával eltolódik, emiatt Győrben változnak az indulási és érkezési időpontok, illetve a csatlakozások. Ménfőcsanak, Győrszemere, Halipuszta és Gyömöre állomásokon nem állnak meg a vonatok, az alacsony utasforgalom és a párhuzamos buszos eljutási lehetőségek miatt.
Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely vonal

Veszprémi vonatok

– A Budapest–Veszprém közötti elővárosi járatok a reggeli és a délutáni csúcsidőben továbbra is önálló vonatként közlekednek. A Déli pályaudvarról a sűrítő veszprémi vonatok munkanapokon 15:30, 16:30, 17:30 és 18:30-kor indulnak, míg ellenirányban 5:30 és 6:54-kor indulnak Veszprémből, így a Bakony és Göcsej IC vonatokkal közösen egyes időszakokban félórás követés valósul meg a főváros és Veszprém között.

– Új vonatpár közlekedik naponta Budapest–Veszprém között, a Déli pályaudvarról 22 órakor indul, Veszprémből pedig 6:32-kor.

– Veszprém–Ajka–Celldömölk–Szombathely viszonylatban a regionális és az ajkai három műszakos munkarend kiszolgálása érdekében továbbra is közlekednek a mindenhol megálló személyvonatok.

– Celldömölk és Szombathely között a GYSEV-vel történt megállapodás eredményeként a váltott órás gyors- és személyvonati eljutási gyakoriság továbbra is meglesz, melyet csúcsidőben ún. hivatásforgalmi vonatok egészítenek ki a diákok és a munkába vagy haza utazók számára. Reggeli csúcsidőben a személyvonatok 30-60 percenként indulnak Szombathely felé, délutáni csúcsidőben pedig 45-75 percenként indul személyvonat Szombathely és Celldömölk között mindkét irányban.

– A vasárnapi rend szerint közlekedő 19203-as számú vonat Szombathelyről 15:05-kor indul Budapestre, Pápa–Győr útirányon át gyorsvonatként; Ostffyasszonyfán, Nagysimonyiban és Kemenesmihályfán nem áll meg.
Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg vonal

– Menetrendváltástól versenyképes eljutást biztosítunk Zalaegerszeg és Budapest között. 17-34 perccel, 3 óra körülre csökken a menetidő. Az új, ütemes menetrend szerint Göcsej InterCity néven kétóránként, napi 7 pár vonat közlekedik gyorsvonati kocsikkal kiegészítve Budapest–Székesfehérvár–Zalaegerszeg között. Székesfehérvár, Várpalota, Pétfürdő, Veszprém, Ajka, Jánosháza, Ukk, Zalabér-Batyk és Zalaszentiván állomáson állnak meg. A Déli pályaudvarról az első vonat 7 órakor indul, az utolsó 20:59-kor érkezik, Zalaegerszegről az első vonat 5:49-kor indul az utolsó 22:08-kor érkezik.

– Vasárnaponként (iskolai időszakban) este plusz vonatot közlekedtetünk, így 2 órával később, 19:49-kor indul az utolsó Göcsej InterCity Zalaegerszegről Budapestre.

– Az InterCity kocsik a korábbinál kényelmesebbek, magasabb komfortúak lesznek. Göcsej InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész, és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót-és helyjegy váltása kötelező, így ebben a kocsiban garantált ülőhelyet biztosítunk a forgalmasabb napokon is. A WiFi-vel és légjavító berendezéssel felszerelt, nagyobb lábtérrel rendelkező kocsik a gyorsvonati kocsiknál csendesebb, kényelmesebb utazást biztosítanak. A vonatok többi kocsija gyorsvonati kocsi, melyek gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe. A vonat utolsó vagy első kocsijának peronján (előterében) limitált számban lehetséges a kerékpárok szállítása.

-Egyes csúcsidőn kívüli vonatokra 20%-os online kedvezményt biztosít a vasúttársaság, ezeket a vonatokat a menetrendi keresőben @ jellel jelölik.

– A Celldömölk–Zalaegerszeg viszonylatban közlekedő személyvonatok délelőtt négy óránként (Celldömölkről 6:04 és 14:04 között, Zalaegerszegről 6:40 és 14:40 között), az új távolsági menetrendi struktúrába illeszkedően indulnak. A déli órákban egy vonatpár csak munkanapokon közlekedik (Celldömölkről 12:04-kor indul, illetve Zalaegerszegről 12:40-kor indul), 14 órától megmarad a kétórás ütem.

– Naponta egy vonatpár Citadella nemzetközi gyorsvonatként Zalaegerszegtől meghosszabbítva, Őriszentpéteren át Ljubljanába közlekedik, a Göcsej InterCity vonatok menetrendjébe illesztve, hasonló menetidővel és megállási helyekkel.

– A 19801-es számú vonat iskolai időszakban, vasárnaponként Zalaegerszegről 19:43-kor indul Győrbe, Zalaszentiván–Szombathely–Csorna útirányon át.
Ukk–Tapolca–Balatonszentgyörgy

– Az InterRégió vonatok indításával változik az Ukk–Balatonszentgyörgy vonal menetrendje is. Az InterRégió vonatok csak a nagyobb településeket érintik, az átutazók gyorsabb menetidejének érdekében.

– A MÁV-START az InterRégió vonatok által nem kiszolgált települések elérésére tesztjelleggel autóbuszokat indít Ukk és Sümeg között. A buszok Sümeg vasútállomástól az InterRégió vonatokhoz csatlakozva indulnak, Zalagyömrő (autóbusz-váróterem mh.) és Gógánfa (Vasút utca) érintésével közlekednek Ukk vasútállomásig. Itt átszállási lehetőség van Zalaegerszeg felé, és Zalaegerszeg felől a Göcsej InterCity vonatokra. A buszon a vasúti bérletek és menetjegyek érvényesek. Amennyiben az utas a busszal kiszolgált megállóhelyen kezdi meg az utazást, a vonatra történő átszálláskor Sümegen, az állomáson, illetve Ukktól a vonaton pótdíj nélkül válthatja meg menetjegyét.

– Fenékpuszta megállóhelyen a rendkívül alacsony utasforgalomra való tekintettel menetrendváltástól nem állnak meg a vonatok, az eljutás a Volánbusz járataival lehetséges.
Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonal

– A Zalaegerszeg és Szombathely felé módosuló menetrend miatt kismértékben változik a menetrend a vonalon.

– A Budapest és Tapolca között közlekedő gyors- és sebesvonatok indulási és érkezési ideje fél órával eltolódik (a menetidő változatlan marad).

– Székesfehérváron változnak a személyvonati csatlakozások, ami érinti a Tapolca és Balatonfüred között közlekedő személyvonatokat.
Budapest–Székesfehérvár–Siófok–Balatonszentgyörgy–Gyékényes vonal

Székesfehérvári vonatok

– A Zalaegerszeg és Szombathely felé módosuló menetrend miatt változik a Budapest–Székesfehérvár vonal menetrendje is.

– A személyvonatok közlekedése változatlan marad, azonban egyes gyorsvonatok indulása eltolódik, így a korábbinál egyenletesebb gyorsvonati közlekedés alakul ki Székesfehérvár és a főváros között. A hétköznapi csúcsidőszakban továbbra is félóránként fognak gyorsvonatok közlekedni, változatlan (38 perces) menetidővel.
Dél-balatoni vonatok

– Egyes sebesvonatok indulási ideje fél órával eltolódik, illetve a székesfehérvári személyvonati csatlakozások is változnak.

– A Déli pályaudvarról Fonyódra 10:05-kor és a Fonyódról 17:39-kor a Déli pályaudvarra induló vonatok hétvégén közlekednek elő- és utószezonban is (május 1. és június 19. között, valamint és augusztus 31. és szeptember 20. között).
Kaposvári IC-k

– A Budapest és Kaposvár között közlekedő InterCity vonatok a menetrendváltástól a pécsi vonatoktól különválasztva közlekednek, a Somogy/Tubes InterCity vonaton felül napi 2 pár önálló vonatként. A pécsi és kaposvári InterCity vonatok így Budapest és Dombóvár között egyes időszakokban közösen óránkénti követést biztosítanak.

– A kaposvári InterCity vonatok kétféle vonatrészt továbbítanak (gyorsvonati rész és InterCity rész), melyek komfort- és árszintje eltérő. A vonatokban jellemzően 1-1 darab 2. osztályú InterCity kocsi fog közlekedni, melyre pót- és helyjegy váltása kötelező, a gyorsvonati kocsikban gyorsvonati pótjegy váltása kötelező.

– A kaposvári InterCity vonatok Budapest és Kaposvár között csak Simontornyán, Pincehelyen és Dombóváron állnak meg, Sárbogárdon viszont nem.