Várják az ifjú kócsagőröket a Balaton-felvidéken is (likebalaton.hu)

Az Ifjú Kócsagőr Program igazán inspiráló lehetőséget kínál minden fiatal természetvédő számára, aki mélyebben bele szeretne merülni a természetvédelem gyakorlati világába. A program nem csupán elméleti tudást kínál, hanem lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevők valódi tapasztalatokat szerezzenek a nemzeti parkokban folytatott természetvédelmi munkával kapcsolatban. Az országos döntőt 2024. szeptember 18-20. között rendezik meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, ahol a különböző nemzeti parkok legjobbjai mérik össze tudásukat.


A program több lépcsőből áll, amely magában foglalja a jelentkezést, a kiválasztási folyamatot, a terepgyakorlatot, és végül az országos döntőt. A jelentkezés feltételei közé tartozik az életkor (18 és 24 év közötti), a természetvédelem iránti elhivatottság, valamint a gyakornoki munkára való nyitottság.

Azok a fiatalok, akik már munkaviszonyban állnak egy nemzeti parkkal, sajnálatos módon nem jelentkezhetnek.

A jelentkezési határidő 2024. április 22., ami azt jelenti, hogy minden érdeklődőnek van még némi ideje arra, hogy alaposan megfontolja részvételét, és összeállítsa a szükséges dokumentumokat. A programban való részvétel önkéntes alapon történik, és a jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy megjelöljenek három különböző nemzeti parkot, ahol szeretnének részt venni a programban.

A terepgyakorlat különösen érdekes része a programnak, ahol a résztvevők közvetlenül is tapasztalhatják meg a természetvédelmi őrök mindennapjait, és részt vehetnek különböző természetvédelmi feladatokban, mint például éjszakai denevérgyűrűzés, gólyafióka-mentés vagy vadkamera-kihelyezés.

Az országos döntőt 2024. szeptember 18-20. között rendezik meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, ahol a különböző nemzeti parkok legjobbjai mérik össze tudásukat. A győztesek nem csupán elismerést és díjazást kapnak, hanem részt vehetnek egy különleges külföldi tanulmányúton is, Európa egyik legszebb nemzeti parkjába.

Az Ifjú Kócsagőr Program kiváló lehetőséget kínál a fiatal természetvédők számára, hogy fejlesszék tudásukat, szerezzenek gyakorlati tapasztalatot, és talán még a jövőbeni pályafutásukat is meghatározzák a természetvédelem területén – írja a likebalaton.hu.