Várják a zarándokokat Kármelhegyi Boldogasszony búcsújára Kesztelyen (tvkeszthely.hu)

Vasárnap tartják Kármelhegyi Boldogasszony búcsúját Keszthelyen. A Kármelita Bazilikába csaknem 1000 zarándokot várnak a templom egyik legnagyobb ünnepére. A szertartás része az előesti és az éjféli szentmise, az ünnepélyes búcsúi szentmisét és a körmenetet pedig vasárnap fél 11-kor tartják.

 

A Kármel hegyet a kezdetektől Szűz Mária jelképének látták az egyházatyák. 1251-ben Szent Simon a skapuláré látomásában részesült, a vállruha azóta nem csak a rend tagjainak, hanem minden olyan hívőnek a jelképe, aki a Kármelhegyi Boldogasszony oltalma alatt a megfelelő életmódra vállalkozik. Július 16-án világszerte búcsúval tisztelegnek a Szűzanya előtt. Így lesz ez Keszthelyen is, ahol nagykörmeneten hordozzák végig a skapulárés Boldogasszonyt. Az ünnepi nagymise előtt megáldják a skapulárékat.

„Erre hívjuk nagy-nagy tisztelettel és szeretettel a kedves keszthelyieket és környékieket, és mindazokat, akik lelkileg akarnak egy kicsit feltöltődni. A Szűzanyával azért nem árt jó viszonyt ápolni, mert ő az, aki leginkább közel áll Jézushoz, a mi Urunk Szent Fiához, és ő mint szószóló, mint közbenjáró. Hogyha nem a Szűzanyát imádjuk, sokan azt mondják, hogy a Szűzanyának a tisztelete egy kicsit túlzás, nem, egyáltalán nem túlzás, ő az Istenszülő, az Istenanya, és mi nagyon anyásak vagyunk, ezért is szeretjük ezeket az ünnepeket megtartani.” – tájékoztatott Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

Az előesti szentmisét Csíki Zoltán, kismartoni újmisés atya tartja, az éjféli szertartást pedig Mokos János káplán celebrálja. A vasárnapi ünnepi szentmise szónoka Fazakas Zoltán Márton premontrei apát lesz. A búcsún számos önkéntes működik közre, akik a körmeneten vállalták a zászlók és a Szűzanya szobrának hordozását is. A Kármelita Bazilika lánykara és kórusa énekekkel emeli az ünnepség fényét.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.