Változatos programokkal készül a Veszprémi Petőfi Színház az EKF-év nyitóeseményére (veol.hu)

Cirkuszművészet, a magyar kultúra napja, a Himnusz születésének kétszázadik évfordulója, Ádámok és Évák ünnepe, közös szavalás a lakosokkal, operettfergeteg Veszprém-szerte – a Veszprémi Petőfi Színház több programmal készül az Európai Kulturális Fővárosa év január 21-i ünnepélyes megnyitására – írja a veol.hu.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti a jövő évben Veszprém, az e ranggal járó eseménysorozat nyitóceremóniáját január 21-én tartják. A színház jóvoltából délelőtt a város különleges helyszínein jelenik meg a magyar virtus, a hungarikum műfaj, a magyar operett. Szíveket megdobogtató, lábakat megmozgató, kiemelkedő alkotásokat felvonultató műsor várja az érdeklődőket 11 órától a Kossuth utcán, 12 órától a Balaton Pláza területén, 13 órától a Stop Shopnál.

A teátrum előcsarnokában kialakított versstúdióban 16 órától a Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából elindított Minden napra egy Petőfi kezdeményezés 21. részét veszik fel. A szavalást az interneten élőben közvetítik.

A nagyszínpad 19 órától cirkuszi poronddá válik Kodák Anna és Zsilák Olivér Éva almája című előadása során. A látványos műsor az emberiség teremtését követi végig sajátos módon, a cirkuszművészet különböző zsánerein keresztül, megjelenik benne a páros akrobatika, a hajlékonyság, a labda- és a karikamanipuláció, az erő, az ügyesség, a légtorna és a komikum.

Január 22-én 17 órától hagyományosan a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett Ádámok és Évák ünnepe kezdődik a Veszprémi Petőfi Színházban. A kezdeményezés során veszprémi óvodai, általános és középiskolai csoportoknak A kétszáz éves Himnusz tiszteletére című előadását láthatja a közönség. A színházkedvelő és tehetséges fiatalokból álló színjátszó csoportok minden évben hihetetlen energiával, motiváltsággal állnak a színpadra, ami 2023-ban is garantált, hiszen már hatalmas izgalommal készülnek. Az előadás megtekintése ingyenes, azonban jegyhez kötött.

A fáklyákkal kivilágított színházkertben 18 órakor kezdődik az Együtt szaval Veszprém program. Várják a helyieket, a magyar költészet kedvelőit, a szavalni vágyókat, hogy a Himnusz kétszázadik születésnapja alkalmából együtt szavalják el velük a művészek, a társulat tagjai a magyar nép himnuszát.