Vadveszély az utakon (tvkeszthely.hu)

Egész évben, bármely napszakban előfordulhatnak vadbalesetek. 2017 óta évről évre több állatot gázolnak el. Tavaly több mint 6000 nagyvadat ütöttek el a magyarországi utakon. A rendőrség és a vadászok is azt kérik, a vadveszéllyel jelezett útszakaszokon, különös figyelemmel közlekedjünk.

 

Békésen legelésző szarvasok. Az Alsópáhokra vezető 75-ös főúttól csak pár méter és a bozótos választja el őket. Az amatőr felvétel most hétvégén, szombaton valamivel 16 óra előtt készült az alsópáhoki körforgalom közelében.

A felvételt megmutattuk a területileg illetékes vadásztársaság elnökének. Varga Jenő azt mondja, szarvasok esetében nem meglepő most ez a látvány:

„Most van az új agancs fejlődés időszaka és ilyenkor sokkal intenzívebben, sokkal válogatósabban kezdenek el enni. Most, ahogy a természetben is látjuk, minden megzöldül és ezért olyan helyeket választanak ki ezek a szarvasrudlik, ahol a friss, zsendülő növényt tudják enni.”

Nem csak a bőgéskor, hanem most is éberebbnek kell lenni az autósoknak. Bár a vadak hajnalban és alkonyatkor az aktívabbak, bármikor keresztezhetik az országutat. A hét első két napján csak Zala megyében öt vadbaleset történt. Fenékpusztánál egy őz ugrott ez elé az autó elé, személyi sérülés nem történt, az állat elpusztult, az autóban anyagi kár keletkezett. Keszthely térségében nem csak a Fenékpuszta, hanem például a Hévízi út és Napfény sor környéke és Alsópáhok is vadban gazdag. Itt vannak leggyakrabban balesetek.

„Heti szinten több is előfordul. Egy kicsit a nyári időszak,a mikor kevesebb van, de ez most már annyira nem jellemző, mert összefolynak a vadmozgási időszakok. Illetve a kutyasétáltatók is, ha kiviszik a kutyát erdősebb területre, vagy mezőre és ott találkoznak, megriasztják a vadat, akkor a vad az menekül és nem fogja figyelembe venni a gépkocsikat, hogy jön vagy nem jön”

– nyilatkozta Dongó Norbert, a Keszthelyi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója.

Csak Zala megyében 549 vadat ütöttek el 2020-ban – derül ki az Országos Vadgazdálkodási Adattár legutóbbi jelentéséből. Ez a statisztika csak azokat, az eseteket tartalmazza, amikor értesítették a vadgazdálkodót a gázolásról. Baleset esetén mindkét fél maga viseli a károkat: a vadásztársaság a vadállományban esett kárt, az autós pedig a gépjárműét.

Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője:

„A gépjárművezető akkor számíthat a biztosító segítségére, ha rendelkezik teljes körű, tehát a töréskárra is vonatkozó CASCO biztosítással, vagy pedig a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás mellé is köthető egyes társaságoknál kiegészíthető vadkárbiztosítással, illetve adott esetben, hogyha a társaság rendelkezik ilyen biztosítással, önálló vadkárbiztosítással.”    

Vadgázolás esetén az állat a vadásztársaság tulajdona. Ha azt valaki elviszi, lopást követ el – a Keszthelyi TV tájékoztatása szerint.