V-Bike közbringarendszer indul Veszprémben (veol.hu)

A V-Bike közbringarendszer hazánk első olyan közösségi kerékpáros rendszere, ahol minden bicikli elektromos rásegítéssel rendelkezik. Előnyeit július elsejétől megtapasztalhatják, akik Veszprém területén kívánják igénybe venni a pedelec kerékpárt. Zajlik a próbaüzem, és hamarosan a 100 darab e-bicikli lesz a város 10 gyűjtőállomásán, melyek 150 dokkolóállással rendelkeznek – írja a veol.hu.

 

A közbringarendszer kialakítása a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés pályázatnak köszönhetően valósult meg, a V-Bike kiépítését két projekt támogatása finanszírozta összesen majd’ 250 millió forintos európai uniós forrás segítségével. Egyik a Szabadságpuszta településrész és Felsőörs közötti kerékpárút beruházása, másik a Márkó-Bánd települések irányába megvalósult kerékpárút építés. A közbringarendszer kialakítása is része a projekteknek, melyek célja a városi kerékpárhálózat fejlesztése, megvalósítására Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata tavaly októberben kötött szerződést.

A V-Bike-helyszíneken a kivitelezés és eszközbeszerezés idén május végén befejeződött, a próbaüzem most zajlik. A tesztüzemet a kivitelező végzi, egyelőre még csak ők használhatják a kerékpárokat, hamarosan viszont a lakosság. A rendszer üzemeltetője a V-Busz Kft.

Itt lesznek a gyűjtőállomások dokkolóállásokkal:

A belvárosban a SPAR mellett, a Barátság parkban, a Balaton Plázánál, az Állatkert parkolóban, a Rózsa utca 48. számú társasház előtt, a Cholnoky utcai Penny mellett, a Kálvin János parkban, a Kiskuti csárdánál, az Erzsébet sétányon, illetve az Úrkút utcában.