Ütemterv szerint halad a gyenesdiási iskola fejlesztése (TV Keszthely)

Egy-két éven belül megújul minden iskola a Nyugat-Balaton térségében – mondta szerdán Gyenesdiáson Manninger Jenő országgyűlési képviselő. A nagyközségben például duplájára nő az általános iskola alapterülete és a legmodernebb intézmény lesz a térségben. A fenntartó Nagykanizsai Tankerületi Központ 1,4 milliárd forintos beruházása az ütemtervnek megfelelően halad.

Már a tetőszerkezet és az oldalfalak is helyükön állnak a tornacsarnoknál. Az épületet akár három részre lehet majd osztani, egy táncteremre és két tornateremre. A csarnok és a régi épület közt pedig új tantermekkel és szaktantermekkel bővül az oktatási intézmény.Egy különálló épületet is felhúzott a kivitelező Sz-L Bau Kft., itt az iparművészeti oktatás zajlik majd.  Mindezekkel csaknem duplájára nő a gyenesdiási iskola alapterülete. A nyugat-balatoni településen folyamatosan gyarapodik a lakosság, ez is indokolta az iskola bővítését – tudósít a TV Keszthely.

„Gyenesdiáson 1871-ben indult az akkor közoktatási törvénynek megfelelő iskolás rendszer. Majd 1961-ben az akkoriak elhatározták, hogy olyan iskolát építenek, hogy nyolcosztályos felmenő rendszerben lehessen tanítani. Így 150 éves és 60 éves évfordulóra fog elkészülni ez az iskola. Megduplázódik gyakorlatilag a területünk. Szükség is van erre, mert addig, amíg 1960-ban 1900 volt a település lélekszáma és 220 gyermek járt ide, napjainkra 4000 fölött van már a lélekszámunk és 500 fölött van a tanulóinknak a létszáma. Nagyon örülünk, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Gyenesdiáson valósul meg a nyugat-balatoni régió egyik legjobb, legmodernebb iskolája.”

– mondta el Góth Imre Árpád alpolgármester:

A fejlesztésnek köszönhetően tovább bővülhet a tanulói létszám. A beruházásra a Nagykanizsai Tankerületi Központ nyert több mint 1,4 milliárd forint támogatást. A projekt az iskola infrastrukturális, valamint egészség- és művészetfejlesztését szolgálja.

„A kormányzat célja, hogy az oktatási intézményeket mind felújítsa és ebben a térségben is ezt tapasztalhatjuk, megújulnak az óvodák, az iskolák. Ebben a térségben a térségben itt, Gyenesdiáson jelentkeztek legtöbben az iskolába, itt bővült legjobban a létszám, ahogy a lakosság is, ezért a legindokoltabb itt volt, hogy egy ilyen nagyobb fejlesztés itt valósuljon meg.”

– fogalmazott Manninger Jenő országgyűlési képviselő.

A projekt keretében felújítják a meglévő tantermeket is, korszerű oktatási eszközöket is vásárolnak, és új parkolók létesülnek.

Az iskola felújítása és bővítése 2020 szeptemberében indult. A befejezési határidő ez év november 30.