Utazó orvosok a Balaton partján (sonline.hu)

Már ügyelnek az orvosok a Balatonnál, ám a nyári rendszer idén később indult el. A nyári ellátásba idén is bevonják az utazó orvosokat, akik az ország különböző részeiről érkeznek a tóhoz, itt ellátják a betegeket, cserébe kapnak szállást, így egyszerre dolgoznak és időt töltenek a Balatonnál – írja a sonline.hu.

Hosszú évek óta nehéz kihívás elé állítja az orvosokat a nyári ügyelet megszervezése a Balatonnál. Ennek oka, hogy kevés az aktív gyógyító és közülük is sokan egyre idősebbek. Bár eddig minden szezont megoldottak, a  sonline.hu kérdésére – hogy lesz-e elég doktor a tóparton – a megszokottnál óvatosabban fogalmaztak.

Balatonbogláron, ahol a környéken 12 orvos dolgozik év közben, még a normál orvosi ügyeletre sincs elég ember, de plusz emberre nincs pénz, ezért nincs külön nyári ügyelet sem.

Balázs Lajos, a balatonboglári Török Sándor Egészségügyi Központ intézményvezető főorvosa azt mondta, hogy a megnövekedett forgalmat és a beérkező hívások számát csökkenti a Gyerekmentő szolgálat, hiszen ők szerencsére járják a partot. De erre az időszakra plusz embereket nem tudunk beállítani, ezért nincs külön nyári ügyelet sem.

A térséget Balatonlellétől Balatonboglárig, Karádot, Gamást és Szőlősgyörököt tizenkét orvos látja el. Ám közülük van, aki gyermeket vár, vagy 65 év feletti. Utóbbi doktorok esetében a vírusveszélyes idők sem túl kedvezőek.

Balatonföldváron sem lesz több orvos, Kelemen Zoltán doktor azt mondta kérdésünkre: a vírus annyi pénzt vett el a várostól, hogy nincs is pénz több doktorra. A szakember szerint kevesebb az ügyeletet felkereső beteg, így a több orvos „hadrendbe” állítása is felesleges lenne.

– Egyelőre hét közben kevesen vannak – mondta az ügyeletet is vállaló belgyógyász. Hétvégén megnövekszik az esetszám, azt az önkormányzat külső céggel láttatja el.

A teljes cikk itt olvasható.