Úszót mentettek a siófoki vízirendőrök

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére csütörtök délben érkezett segélykérés szerint a Zamárdi előtti vízterületen egy fiatal lány több mint fél órája elment úszni, és nem jött vissza. A mentés idején I. fokú viharjelzés volt érvényben – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

 

Az egyenruhások a mentést haladéktalanul megkezdték, a kifáradt úszót megtalálták és a strand területén épségben biztonságba helyezték.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

 

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!