Ünnepi geotúra a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geoparkban

A Balatonfő rejtett geo- és kultúrtörténeti kincseivel ismerkedhetnek mindazok, akik az ünnepi hétvége vasárnapját szívesen töltenék kirándulással, barangolással. Az ünnepi geotúra a „Balatonkenesei Tátorjános” természetvédelmi területet járja be, érintve a tatárlikakat a magasparton. A balatonfőkajári Somlyó-hegyen folytatódik a kvarcfillit feltárásnál, majd a balatonfőkajári pincesor megtekintésével ér véget.

      Azt hihetnénk, hogy az itt élők mindent tudnak szeretett tavunkról, a Balatonról és annak környezetéről, de olykor ők is rácsodálkoznak kiemelkedően gazdag földtani örökségük egy-egy érdekességére  – mondta el a hirbalaton.hu-nak  Knauer Anna, a Bakony–Balaton Geopark Csoport geoturisztikai szakreferense.

      A több mint 3200 km2 kiterjedésű Bakony–Balaton Geoparkot – melynek területe a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nagy részét is magában foglalja – a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hozta létre azzal a céllal, hogy a térségben megtalálható, nemzetközi szinten is kiemelkedően változatos földtudományi örökséget a helyben élők és az ideutazók jobban megismerhessék, ugyanakkor a földtani értékek védelmébe a helyi közösségek is aktívan bekapcsolódjanak.

      A geotúrák, iskolai geonapok, vetítések, vetélkedők és egyéb programok során a résztvevők gyönyörködhetnek a környék geológiai kincseiben és megismerkedhetnek kialakulásuk izgalmas történetével, kapcsolódási pontjaikkal más természeti és kulturális értékekhez, miközben felismerik a barlangok, sziklafalak, tanúhegyek, források védelmének fontosságát és akár maguk is tesznek azért, hogy ezek megmaradjanak.

        Egy éve előkelő társaságban

      A geopark 2012-ben komoly pályázat útján nyert felvételt az Európai Geopark Hálózatba és a Globális Geopark Hálózatba, melynek révén 2015 őszén egyike lett a világ 120 UNESCO Globális Geoparkjának. A gyorsan növekvő hálózat olyan térségeket kapcsol össze, melyek aktív együttműködéssel kívánják a közös célokat megvalósítani. Az egyes geoparkok tagságának megalapozottságát – a magas színvonal biztosítása érdekében – négy évente felülvizsgálják. Idén a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geoparkban is megkezdődött az újraértékelés, melynek részeként egy német és egy olasz szakértő terepi szemlén vett részt, a végleges döntést pedig az UNESCO szervezete 2017 első felében hozza meg.

             A geopark 2016-ban is számos geotúrával és geonappal várta és várja az érdeklődőket Olaszfalutól Fonyódig, Sümegtől Balatonfőkajárig. Minden év május-júniusának fordulóján az Európai Geoparkok Hetén, nyáron a Művészetek Völgye Fesztiválon és az Iharkúti DinoExpón, novemberben a budapesti Földtudományos Forgatagon színes programok segítségével varázsolják élővé az élettelen természeti értékeket az igazgatóság munkatársai és partnerei.

      Idén új extrém túraszakasz nyílt meg az egész évben látogatható balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, így az alaptúra mellett immár két extrém útvonal is bejárható az overallos kalandtúrán részt venni vágyók számára. Tihanyban megújult a Levendula Ház Látogatóközpont interaktív kiállításának földtudományi része. A geopark keleti kapuja a bájos félsziget természeti kincseit, a térség egykori tűzhányóinak működését és a levendulatermesztés történetét mutatja be.

      Jóval több mint csupán földtani csodaország…

     A geopark területén a látogatóhelyek mellett több tanösvény is kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy felnyissuk a térség „földtani kincsesládáját”– mondta a szakember.

      Idén az olaszfalui Eperjes-hegy tanösvény, illetve az alsóörsi Vöröskő tanösvény felújítására került sor, mindkettő a helyi önkormányzat és a pénzesgyőri Pangea Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület segítségével. Ebben az évben Alsóörs földtani kincsei és helyi közössége nyerte el az „Év földtani értéke a Bakony–Balaton Geoparkban” címet a földtani értékekért végzett munka és összefogás elismeréseként.

      Idén először hirdette meg „Bakony–Balaton Geopark Termék” pályázatát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mellyel a helyi termékek és a geopark földtani értékeinek együttes népszerűsítését szeretné elősegíteni. A helyi gazdaság fenntartható fejlődését szolgálják a geopark évente lezajló geotúra-vezető képzései is, melyet idén a Déli-Bakonyban szervez az igazgatóság a Bakonyalja Barátai Egyesülettel együttműködve. A veszprémi helyszínű elméleti oktatás mellett rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és az előadók átadják az igényes geotúra-vezetés fortélyait is. A szeptembertől induló, 60 órás képzést a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatja.

(10:51)