Javulnak az utazási körülmények néhány vasútvonalon (mti)

Az Európai Unió kohéziós alapjából 166 millió euró (mintegy 53 milliárd forint) befektetésnek köszönhetően az utasok hamarosan jobb körülmények között utazhatnak néhány magyar fővárosba tartó és onnan induló vonaton – közölte szerdán Brüsszelben Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a vonatok új korszakot nyitnak a hazai vasúti személyszállításban. Ez érinti a Balaton-régiót is.

A biztos elmondta, az uniós hozzájárulás 11 nagy befogadóképességű, emeletes vasúti jármű beszerzését teszi lehetővé, amelyek a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely és a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vasúti vonalakon fognak közlekedni.

Közölte, az összeg gyorsabbá és megbízhatóbbá teszi a magyarországi vasúti szolgáltatásokat, ezzel egyidejűleg az utazást is sokkal kényelmesebbé teszi. A 600 ülőhellyel rendelkező vonatokon kerekes székek és kerékpárok számára kijelölt hely is lesz. A wifi-hálózat mellett audiovizuális rendszerekkel, biztonsági kamerákkal és csatlakozóaljzatokkal is fel lesznek szerelve – tette hozzá az uniós biztos.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint a MÁV-Start Zrt. a Stadler Bussnang AG-vel 2017 áprilisában megkötött keretmegállapodása alapján eddig két ütemben összesen 19 (11+8) nagy kapacitású, villamos motorvonat szállítására, üzembe helyezésére és a kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére szerződött le.

A kormány a Budapest elővárosi vasúti közlekedésfejlesztést szolgáló beszerzéseket uniós társfinanszírozással, az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program (Ikop) forráskeretéből csaknem 100 milliárd forinttal támogatja. A mostani európai bizottsági döntés az első 11 jármű megvásárlását célzó, összesen mintegy 60 milliárd forint értékű nagyprojekt befogadását hagyja jóvá.

A tárca szerint a 2019 végétől forgalomba álló 600 ülőhelyes, emeletes KISS vonatok új korszakot nyitnak a hazai vasúti személyszállításban. A 160 kilométer/óra engedélyezett sebességű, 95 százalék feletti rendelkezésre állással üzemelő, megbízható járművek kényelmükkel megfelelnek a mai követelményeknek, kiszolgálják a dinamikusan növekvő utasforgalomból eredő igényeket. Az új vonatok üzemeltetési szempontból kivételes rugalmasságot biztosítanak a vasúttársaság számára, mert a MÁV-Start kötelékében működő 123, szintén Stadler-gyártmányú FLIRT motorvonattal akár szinkronüzemben is összekapcsolhatók – közölte az ITM.

A korszerű járművek a 70-es Budapest-Vác-Szob és a 100-as Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vonalakon állnak forgalomba 2021 elejéig. A beszerzésekkel ezeken a viszonylatokon már teljes mértékben modern motorvonatok szolgálják majd ki az utasokat. A nagy befogadóképességű szerelvények hétvégén és az idegenforgalmi főszezonban vidéki nagyvárosok és a Balaton felé közlekedve a távolsági forgalomban is megjelennek – tájékoztatott az ITM.