Újranyitott a hévízi Tófürdő (turizmus.com)

Május 9-től újra vendégeket fogad a  a hévízi Tófürdő szabadtéri fürdőrésze. A hévízi szálláshelyek is tervezik a nyitás dátumát akár már a pünkösdi vagy a június közepi időszakra, a biztonságot szem előtt tartva. A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. előzetesen már feltérképezte az utazni vágyók új elvárásait.

A helyi turisztikai szakemberek az elmúlt napokban egyeztettek a szükséges biztonsági intézkedésekről. Szóba került az árazás kérdése is, a jelenlévők egyetértettek abban, hogy nem érdemes árcsökkentéssel reagálni a jelen helyzetre, hiszen a biztonság és a minőség az, amivel meg lehet győzni a vendégeket, míg a leárazás eredményeképpen ez a két feltétel szenvedne hiányt.

A hévízi turisztikai szervezet a megbeszélés sikerességét megalapozva online kérdőíves felmérést végzett, melyet 3 nap alatt több mint 4500-an töltöttek ki az ország minden területéről, a korosztályokat szinte teljes mértékben lefedve, 20-80 éves kor között.

A legfontosabb, hogy ne legyen zsúfoltság

Pálffy Tamás ügyvezető elmondása alapján a kérdőív eredménye világosan rámutat arra, hogy mik az utazni vágyók új elvárásai. A kérdőívet kitöltők 45,5%-a már július végéig el szeretne utazni, ha az idei évet tekintjük, akkor ez a szám már 84,3%. Kizárólag belföldben gondolkodik a kutatásban részt vevők 74,1%-a, külföldi és belföldi pihenést 19,3% tud elképzelni, míg csak külföldi nyaralásban gondolkodók 6,6%-ot képviselnek – idézi turizmus.com az ügyvezetőt.

A legtöbben 2-3 napos wellnesspihenést, illetve családi nyaralást választanának, de az egynapos kirándulások és a városlátogatások is népszerűek lesznek, valamint az idősebb korosztály sem szeretné nélkülözni az egészségturisztikai lehetőségeket megszokott törzshelyén, még ebben az évben.

Az elvárások tekintetében a legfontosabb, hogy ne legyen zsúfoltság. Érdekesség, hogy a foglaláskor figyelembe veszik a szálláshelyek esetében, hogy minden korábban megszokott szolgáltatás elérhető legyen, így a wellnessrészlegek is.

Prioritás továbbá, hogy a biztonsági előírásokat a szolgáltatók tartsák be, és az erre vonatkozó információk elérhetőek legyenek. Ha kell, az utazók jelentős része arcmaszk használatával is vállalja az ottlétet.

Az utazás feltételei közül a legelső az, hogy a szállás lemondható legyen, illetve az, hogy az országirányítás egyértelműen kommunikálja, a belföldi utazás lehetőségét és annak feltételeit.

A desztinációk felé elvárás, hogy a lehető legtöbb szolgáltatás már működjön, így az éttermek, fürdők, kirándulóhelyek, boltok és egyéb turisztikai szolgáltatások is.

Az egyén biztonságérzete is előtérbe került természetesen; az utazni vágyók 37,7%-a számára lényeges, hogy ne érezze, vírusveszélynek van kitéve a kora vagy az egészségügyi helyzete okán.

A szakemberek számára az is világossá vált a kérdőívből, hogy Hévíz jó úton jár, hiszen a válaszadók kiemelték, a településről kialakított kép, a meghozott biztonsági intézkedések szintén utazási döntést befolyásoló tényezők.