Újra vizes világbajnokság Füreden? (balatonfured.hu)

A kormány határozata szerint a Magyar Úszó Szövetség beadja a pályázatát a FINA 2025. évi vagy a 2027. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság valamint a Masters Világbajnokság megrendezésére. Nyertes pályázat esetén a világbajnokság helyszíne Budapest és Balatonfüred lesz.  

A Magyar Közlönyben jelent meg a kormány határozata, mely szerint a Magyar Úszó Szövetség beadja pályázatát a 2025. vagy a 2027. évi FINA világbajnokság rendezési jogára. Nyertes pályázat esetén a világbajnokság helyszíne Budapest és Balatonfüred lesz. 2017-ben rendezett közösen vizes világbajnokságot Budapest és Balatonfüred, akkor a nyíltvízi versenyeknek adott helyet Füred.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA) bejelentése szerint hét nemzeti szövetség szeretné megrendezni a 2025-ös és a 2027-es világbajnokságot. A magyar pályázat mellett Ausztrália Melbourne-nel, Oroszország Kazannyal, Szerbia Belgráddal, az Egyesült Államok Greensboróval, valamint Kína és Ukrajna jelezte érdeklődését.

A FINA vezető testülete várhatóan júliusban dönt a helyszínekről.

A 2019-ben a dél-koreai Kvangcsu, 2021-ben a japán Fukuoka, 2023-ban pedig a katari Doha ad majd otthont a vízi világbajnokságnak.