Újra várja a látogatókat a megújult gyenesdiási Festetics Állatpark (tvkeszthely.hu)

Megnyitott a kibővített Festetics Imre Állatpark Gyenesdiáson. A Természet Háza Látogatóközpont szomszédságában lévő 4,6 hektáros vadasparkban a látogatók megtekinthetik a magyarországi nagyvadakat, valamint a parkkal szemben lévő területen az őshonos magyar állatfajokat is. Valamennyi állat bejegyzett hazai tenyésztőktől és génállomány megőrző tenyészetekből származik.

Szombaton 10-kor nyitotta meg a kapuit a kibővített Festetics Imre Állatpark. Már a kezdési időpontra is sok látogató érkezett. A jegyeket védettségi igazolvány és személyi azonosító bemutatását követően lehet megvásárolni. A vadasparkhoz is innen lehet eljutni a kijelölt ösvényen keresztül. Az állatparkban a magyarországi nagyvadakat tekinthetik meg a látogatók. Ilyenek például a vaddisznók, melyeket a különböző napszakokban más és más élethelyzetben nézheti meg a közönség. A reggeli órákban aktívabbak, késő délelőttől pedig szívesen készítenek maguknak vackot, melyben pihenhetnek.

A muflon mellett a dámvadak is felbukkannak a bekerített területükön. Nem könnyű őket észrevenni, de a látogatóknak érdemes nyitott szemmel kutatni, a látványuk ugyanis magukért beszél. Ugyanez áll fenn a gímszarvasok esetében is. Szerencsés esetben  páratlan látványban lehet része az érdeklődőknek. A gímbika 6 éves. Jelenleg új agancsait növeszti, melyek napról napra nagyobbak, szemmel láthatóan is gyorsan fejlődnek. Az összes állat tenyésztőtől származik. Az állatpark célja, hogy szinte testközelből segítse megismerni ezeket a páratlan állatokat.

„Ez egy nagyon komoly oktatási anyag. Egy íratlan oktatási anyag, amit a tankönyvek nem adnak vissza. Itt a gyerekek megismerhetik a körülöttünk élő természetet. Mert azonkívül, hogy ezek az állatok itt vannak ez a park számtalan madárfajnak ad otthont. Fácánokkal lehet találkozni a séta során, tőkés récékkel lehet találkozni a séta során, örvös galambok fészkelnek a park területén és nem utolsó sorban számos énekesmadár”

– ismertette Gerencsér Zoltán a komplexum megbízott vezetője.

Ezeknek a madaraknak a fészkeléséhez odúkat is helyeztek ki a park különböző részeire. Ezt a jövőben tovább bővítik. A vadaspark teljes egészében még nincsen kész, a pandémia és a kedvezőtlen időjárás miatt sem tudtak a tervek szerint haladni a szakemberek.

„Ezért a látogatóinktól egy kis türelmet és megértést kérünk. Illetve még néhány állatfaj nem érkezett meg, amikre nagyon várunk. Azonkívül pedig zajlik az a szakmai háttérmunka, amivel majd a turisztikai szezonban a kollégák programokat szervezve várják a látogatóinkat. Tematikus hétvégéket, családi napokat tervezünk amint a pandémiás helyzet lehetővé teszi ezeket meg is valósítjuk.”

A vadaspark mellett a magyar állatfajtákat bemutató részt is megtekintheti a közönség. Itt találkozhatnak magyar tarka tehénnel, szamárral, nyuszikkal, bivalyokkal és lovakkal is a látogatók. Ezen a részen is található újdonság, egy ritkaságnak számító kárpáti borzderes szarvasmarha, Bodza is itt kapta meg új lakhelyét. A vezetőség szerint a szelíd jószág várhatóan az érdeklődők egyik új kedvence lesz – a Keszthelyi TV híradása szerint.