Újra tiltakozik a NABE a csopaki Kerekedi-öböl beépítése ellen (MTI/OS)

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) közleményt adott ki arról, hogy közmeghallgatást kér a Csopakhoz tartozó Kerekedi-öböl újabb beépítési terveiről, újra kezdve a tiltakozást. (Itt írtunk korábban a a Kerekedi-öbölt érintő tervekről, és a polgármester nyilatkozatáról.)

 

Nők a Balatonért Egyesület közleménye:

“Tavaly nyáron a csopaki önkormányzat módosítani akarta a település építési szabályzatát egy beruházó érdekében, aki nagyarányú beépítést tervezett az öbölben, annak ellenére, hogy a terület természetvédelmi oltalom alatt áll.

A csopakiak öntudatos, adófizető polgárok. Nem fogadták el, hogy véleményük kikérése nélkül lehetséges a település építési szabályzatának módosítása, a járványhelyzet miatti különleges szabályokra hivatkozva. Tiltakozások, nyílt levelek követték egymást. Legalább egy közmeghallgatás tartását szerettük volna elérni. Csopak emblematikus balatoni település, hiszen itt van a Nemzeti park (és egyesületünk) székhelye. Ha Csopakon nem lehet érvényt szerezni a természetet védő jogszabályoknak, akkor mit várhatunk máshol?

A tavalyi ügy a természet győzelmével zárult. Az átminősítési eljárás hivatalosan meg se kezdődött, mert a hatóság, a Veszprémi Kormányhivatal tájékoztatta a polgármestert, hogy semmiféle átminősítést nem támogatnak.

Úgy látszik, mostanra ez elfelejtődött. Az önkormányzat újra kezdeményezte a terület átsorolását, hogy a borturizmust kiszolgáló gazdasági épületek és lakóépületek épülhessenek rajta. Így most mi is újrakezdjük a tiltakozást. Elsőként javasoljuk, hogy tartsanak mielőbb közmeghallgatást. Addig is emlékeztetjük az önkormányzatot a veszprémi főépítész tavaly szeptemberi tájékoztatására: az államigazgatási szervek nem támogatják a terület beépítésére irányuló szándékokat.”