Újra látogatható a Modern Műtár Balatonfüreden

Március 29-én újra kinyit a Modern Műtár, ahol a nemzetközi konstruktív, geometrikus állandó tárlat mellett tavasszal két új kiállítás is helyet kap. Fotókiállítás lesz az emberi test ábrázolásáról majd Vera Molnar emlékkiállítása nyílik meg.


A MOMŰ fotográfiai programja a következő három évben három tematikus kiállítás köré szerveződik: A test, A munka és A környezet – írták a város honlapján.

Ezek közül az első, 2024-es fotókiállítás a Szöllősi-Nagy–Nemes gyűjtemény testhez kapcsolódó alkotásait helyezi középpontjába: miként viszonyulnak a fotográfusok a huszadik század elejétől napjainkig az emberi test ábrázolásához. A gyűjtemény anyagából válogató kiállítás megmutatja, milyen változások mentek végbe a műfaj történetében, milyen tendenciák és megközelítések mentén gondolkodnak a fotográfusok a testről.

A fotókiállítás április 27-től lesz látogatható.

Május 10-én nyílik meg a tavaly decemberben, Párizsban elhunyt Vera Molnar emlékkiállítása „In memoriam Vera Molnar: Dürer-Cezanne-Klee” címmel. Az alapító-gyűjtő házaspárt, Szöllősi-Nagy Andrást és Nemes Juditot a művésznővel évtizedekig tartó szoros barátság fűzte össze, ezért már korábban is tervezték, hogy az intézmény első két időszaki kiállításán a gyűjtemény kivételesen gazdag Vera Molnár-anyagának bemutatásával köszöntik a művészt 100. születésnapján.

Az első, Ritmusok és algoritmusok című tárlat a művész kreativitásának számítógépes aspektusára fókuszált, erről itt írtunk, a májusban nyíló kiállításon viszont Vera Molnar kedvenc művészettörténeti „háziszentjei” idéződnek meg: Dürer, Cezanne és Klee.
A MOMŰ a nyár végén többnapos nemzetközi szimpóziumot is rendez majd Vera Molnar művészetéről.