Júliustól újra lesz idegenforgalmi adó?

Törvényjavaslatot nyújtott be A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról címmel Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes a múlt hét elején. A 215 oldalas iromány 61. oldalán felbukkanó pár mondatból arra lehet következtetni, hogy a tervek szerint júliustól ismét meg kell fizetni idegenforgalmi adót (ifa). Ez bár teher a nyaralni indulóknak, de komoly segítség a turisztikai övezeteknek, így a balatoni önkormányzatoknak, amelyek az elvonások miatt az átlagosnál nehezebb helyzetbe kerültek. 

T/16367. számú törvényjavaslat általános vitáját tegnap kellett megkezdenie az Országgyűlésnek – az eredeti ütemezés szerint. Az általános forgalmi adóra és az idegenforgalmi adóra vonatkozó egyes átmeneti szabályokról szóló 53. pontjában a 125. § fogalmaz így:

“A 2021. január 1. napja és 2021. június 30. napja közötti időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz.”
Egyelőre ez a pár mondat jogosítja reményre a turisztikai övezetek önkormányzatait azért, mert megjelöli az ifa-elengedés zárónapját.
A balatoni települések egy része a lakosságának több mint nyolc-tízszeresét fogadja be a következő, nyári hónapokban, ami plusz önkormányzati feladatokkal jár. Az üdülőövezetben korlátozott az ipar, a mezőgazdaság, így az önkormányzatokhoz befolyó ifa elengedése az átlagnál négyszer-ötször jobban sújtja ezeket a településeket.
A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség a járvány kitörése és az e miatti elvonások miatt már kétszer is a Miniszterelnökséghez fordult. Legutóbb május közepén, egyeztetést kérve olyan támogatási rendszer kidolgozásához, amely a kieső önkormányzati adók és bevételek helyett biztosítja a turisztikai övezet kiemelt feladataihoz szükséges forrásokat.

Lombár Gábor, a BSZ elnöke elmondta, tavaly a kormány negyedévenként kompenzálta az önkormányzatoknak az intézkedése következtében be nem folyt idegenforgalmi adót, idén azonban már nem.

“Ha a járvány miatti forráselvonások, azaz a gépjárműadó, a közterület-használati díjak, valamint az eddig kieső parkolási díjak mellett az idegenforgalmi adóból sem lesz bevétele a balatoni önkormányzatoknak, ez működési gondokat okozhat, és szinte lehetetlen biztosítani a turizmus eddigi színvonalát” – nyilatkozta a napokban az MTI-nek.