Újbor kóstolás Reziben – videó (tvkeszthely.hu)

Tizenegyedik éve szervezték meg a Vince-napi pincejárást Reziben. Az esemény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a borlovagrendek tagjai mellett helyiek is csatlakoztak a programhoz. A borosgazdák jó szívvel várták a vincézőket az újbor mellett pálinkával és bőségtálakkal kínálták a vendégeket. A programot 2011 óta szervezi meg a Szőlész-borász Egyesület – írja a tvkeszthely.hu.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, Dr. Brazsil József köszöntötte a házigazdát a rezi pincetúrán. A településen már hagyomány, hogy Vince napján a borbarátok, lovagrendek tagjai és az érdeklődők körbejárják a helyi pincéket. A néphagyomány úgy tartja, ezen a napon sok bort kell inni, ha a gazdák azt szeretnék, hogy ősszel bőséges termés legyen. Az italban nem is volt hiány Reziben, az eseményhez a község testvértelepülése, Lukácsháza is csatlakozott.

„A lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete már 12 éve ápol kapcsolatot a rezi borbarátokkal. Tehát nagyon sok rendezvényen jártunk már itt, nagyon szoros a kapcsolatunk, és ők is gyakran látogatnak meg minket különböző rendezvények alkalmával.” – mondta egy résztvevő, Méhkúti Eszter.

A pincetúra résztvevői nem csak az újborokat, hanem az előző évek termését is megkóstolhatták a házigazdáknál. Bár a program leginkább a szórakozásról és a kapcsolatok ápolásáról szól, jó alkalom arra is, hogy a szakemberek megosszák egymással a tapasztalataikat. A borosgazdák egyetértettek abban, hogy a kiszámíthatatlan időjárás ellenére jó volt a termés 2021-ben.

„Érdekes egy évjáratot tudhatunk magunk mögött, hiszen nagyon nehezen akart tavaszodni, majd utána hirtelen berobbant a természet. Csodálatos – nem volt fagyunk, tehát jó időnk volt, csak sajnos a nyáron nagyon-nagyon száraz volt a nyár, majd a nyár végén kaptunk egy kevés kis csapadékot. A szüret előtt viszont kicsit gondban voltunk, mert a szőlőnek a cukornövelésével arányosan nem akart csökkenni a sav, úgyhogy egy kicsit eltolódott a szüret.” – tájékoztatott Czimondor István borosgazda.

A Vince-napi pincetúra minden évben nagy népszerűségnek örvend Reziben, idén azonban a megszokottnál is többen voltak. A borbarátok mellett a település lakói közül is sokan csatlakoztak a menethez.

A jó hangulatot nem csak a szőlőpálinka és a bor, hanem a zenészek is megalapozták. A vendéglátók idén is kitettek magukért, sem italból, sem ételből nem volt hiány. Rezi számára nagyon fontos a hagyományok ápolása, amelyekhez a szőlőművelés és a borkészítés is szorosan hozzátartozik. Az eseményt 2011 óta szervezi meg a Szőlész-borász Egyesület, a programot a település önkormányzata is támogatja.

„A helyi szőlész-borász társadalomnak ez már – mondjuk így – a rendszerváltás óta folyamatosan fenntartott és létrehozott rendezvényeinek sorába illeszkedik. Az év elején kezdjük a Vince-napi pincejárással a szőlész-borász rendezvényeinket, ahogy ez a hagyományokhoz illik.” – tájékoztatott Rezi polgármestere, Cserép Gábor.

„Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a hagyomány. Bár szombaton jelentős havazásra ébredtek a reziek, is, délután már csöpögött az eresz. Így a gazdák bíznak benne, hogy a bor védőszentje idén is a kegyeibe fogadja őket és jó termésre számíthatnak ősszel.