Pályázat: újabb programokkal lehet csatlakozni a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz

A turizmus zajától távol, az év 365 napján át működő modern Pajták a kulturális élet fejlődésének helyi központjai, amelyek az ízlésformálás, az eleven hagyomány és az innováció otthonaiként a kortárs kultúra értékeit a hely szellemével kötik össze. Ezek további élénkítéséhez keres partnereket egy új pályázattal a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a szervezők közleménye szerint. 

 

A Pajta Program legfontosabb célja, hogy az Európa Kulturális Fővárosához csatlakozott régiós kistelepülések lakói, helyi kisközösségei saját hagyományaikra, helyi értékeikre alapozva bővíthessék a településük kulturális kínálatát, és az ott élők hozzájussanak a számukra fontos és Európa Kulturális Fővárosa program alapküldetéséhez csatlakozó, releváns kulturális szolgáltatásokhoz. Programunk a helyi kulturális intézmények, civil szervezetek kezdeményező, a kulturális kínálatot érdemben fejleszteni képes törekvéseit támogatja, mindezt úgy, hogy a személyesség és a kisközösségek személyes kapcsolódási erősödjenek meg.

Az ideális Pajta az ízlésformálás, az eleven hagyomány és az innováció otthona, amely a kortárs kultúra értékeit köti össze a hely kulturális örökségével, szellemével, és ezt az új kulturális kínálatot, értéket közvetíti az ott élők felé.

A turizmus zajától távol, az év 365 napján át működő modern Pajták a kulturális élet fejlődésének helyi központjai, amelyek az ízlésformálás, az eleven hagyomány és az innováció otthonaiként a kortárs kultúra értékeit a hely szellemével kötik össze.

A közös programok valós összekötőkapcsot teremtenek a fiatalok és az idősebbek, valamint a régóta itt élők és a frissen betelepülők között. A hagyományokra építkező, ámde kreatívan megújított programok, amelyek az ifjabb generációkban is elültethetik őseink kultúrájának értékes magvait. Megérteni és élvezni a kortárs kultúrát – s közben tisztelni a hagyományt, a kulturális örökséget. A kulturális sokszínűség egy lehetséges megoldás az elvándorlás megfordítására és a kistelepülések fejlődésére.

Mindez végeredményben az egymás megbecsülésében, az idegenforgalom fejlesztésében, ezáltal az életszínvonal növekedésében is megmutatkozik, ami egybeesik az Európa Kulturális Fővárosa programunk legfőbb küldetésével: jelentős fejlődést kívánunk generálni Veszprém és a csatlakozott régió kreatívipari és kulturális piaci eredményeiben.

 

További információ a Pajta Program pályázatról: Pajta program | Veszprém-Balaton 2023 (veszprembalaton2023.hu)

További részletek a Pajta Program eddigi eredményeiről: Pajta Program | Veszprém-Balaton 2023 (veszprembalaton2023.hu)