Újabb pert nyert az Aligai Fürdőegyesület (nepszava.hu)

Újabb pert nyert az Aligai Fürdőegyesület (AFE) a Fővárosi Kormányhivatal, illetve közvetve a Club Aligát beépíteni akaró Pro-Mot Kft. ellen. A Pécsi Törvényszék megsemmisítette a kikötő használatbavételi engedélyét, és új eljárásra kötelezte a hivatalt, ami azt jelenti, hiába épültek meg az új mólók és a kikötőépület, a Pro-Mot ezeket nem használhatja. A civilek a kikötő vízjogi engedélyét is megtámadták, ebben az ügyben a jövő év elején várható ítélet – írja a nepszava.hu.

Az AFE emellett újabb, ráadásul meglehetősen váratlan sikert is elkönyvelhetett, a balatonvilágosi képviselő-testület hét eleji, rendkívüli ülésén ugyanis a civilek számára is meglepő módon célba ért javaslatuk, hogy a település kérjen ügyféli jogállást a rendszerváltás előtt a pártvezetők által használt, tavaly parti luxustelkekre felparcellázott és milliárdokért értékesített Aliga II. egyik ingatlana ügyében, amelyre építési engedélyt kért az új tulajdonosa.

Az AFE a part melletti Kádár-szigetért is küzd, amelyről, mint nemrég kiderült, az egyik új telektulajdonos – egészen pontosan két, szomszédos ingatlané – bérleti szerződést írt alá a vízüggyel, noha a sziget a tómederhez tartozik, s mint ilyen, közterületnek számít.

A nepszava.hu – mint írja – évek óta folyamatosan nyomon követi, hogy a helyi civilek hogyan próbálják megakadályozni a Club Aliga teljes átépítését és kiárusítását, aminek következtében elveszíthetik a tóparthoz jutásuk jelentős részét.

A Club Aliga tulajdonosa a Pro-Mot Kft., amely több fordulón keresztül jutott el a jelenlegi tulajdonosához, Balázs Attilához. Mivel a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházássá minősítette a jelenleg éppen Aligaligetnek nevezett projektjét, mentesítve ezzel a Balaton-törvény és a helyi szabályozás előírásai alól, a tulajdonos 46 hektáron luxusüdülő-komplexumot akar kialakítani, míg a hajdani pártvezetők nyaralóhelyét, az Aliga II-t felparcelláztatta és milliárdokért értékesítette.

A civilek rendre sikerrel támadták meg a különböző engedélyeket a bíróságon, mivel a kiemelő kormányrendelet szállodaépítésre szólt, azonban a kormány szeptemberben módosította a vonatkozó rendeletet, amely immár komplex ingatlanfejlesztésre, azaz mindenféle ingatlanra vonatkozhat – írja a nepszava.hu.