Újabb civil siker: visszavonták a csopaki kikötő elé tervezett kőszórás engedélyét

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint másodfokon eljáró hatóság, a csopaki volt BAHART kikötő elé tervezett “védőmólónak” titulált kőszórás vízjogi létesítési engedélyét felülvizsgálta és azt megsemmisítette – adta hírül a közösségi oldalán a Nők a Balatonért Egyesület (NABE).

Mint írják, civil szervezetek – NABE, Magyar Természetvédők Szövetsége, EMLA Egyesület – sikeres jogorvoslati eljárásainak köszönhető, hogy Csopakon egyenlőre nem szórnak 12 000 köbméter követ a Balatonba. (A közelmúltban az Aligai Fürdőegyesület vezetésével érték el a tiltakozók, hogy visszavonjanak egy engedélyt.)
Nagyon örülünk ennek a döntésnek – reagált az egyesület a döntésre, abszolút előre mutató, pozitív iránynak nevezve a joggyakorlatban, hogy egy-egy engedélyeztetési eljárásban döntő fontosságú lehet, megfelelő volt-e annak hirdetményezése.
Idézet az elutasító határozatból:
“A fentiekben részletezettek alapján megállapítottam, hogy az Igazgatóság a vízjogi létesítési engedélyezési eljárásba nem vonta be a hatásterületen működő környezetvédelmi tevékenységgel érintett civil szervezeteket.
A jogszerű eljárás lefolytatása érdekében javasolt az eljárás értesítő hirdetményezése, annak érdekében, hogy a hatásterületen működő valamennyi környezetvédelmi tevékenységgel érintett civil szervezet részére az eljárásba történő ügyfélkénti belépése biztosított legyen, ezáltal az ügyféli jogait gyakorolni tudja.
A Határozatot a fent részletezett tényállás alapján és a jogszabályi hivatkozások értelmébenaz Ákr. 123. § (1) bekezdés g) pontja alapján megsemmisítettem.”