Új balatoni vízpart-tervek: több éve megépült kikötők is lemaradtak róla

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) összegezte a tóparti települések véleményét az októberben közzé tett új balatoni vízpart-tervekről, és el is küldte a kért határidőre a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságához. Ebből kiderül, a tervekről már évek óta meglévő kikötők is hiányoznak, a beépítetlenül megőrzendő parti területsávként jelölt részek pedig sok esetben tervezett, vagy elindított beruházásokat érintenek, illetve határuk meglevő épületeken halad át – értesült a hirbalaton.hu.

Csónakkikötő 2019. november 23-án Fonyódon (Fotó: hirbalaton.hu)

A Füleky Zsolt helyettes államtitkárnak címzett levélben a véleményeket Balassa Balázs, a BSZ elnöke summázta. A vízparti területek közcélú területfelhasználási tervével kapcsolatban a tóparti önkormányzatok összegyűjtött véleményei alapján az alábbi általános észrevételeket tették:

  • a tervek sok esetben nem tartalmazzak a meglevő (engedélyezett) kikötőket, csónakkikötőket, valamint a folyamatban levő (engedélyezés alatt, illetve építés alatt levő) kikötőket, műtárgyakat (Badacsonytördemic, Siófok, Balatonfenyves)
  • a „beépítetlenül megőrzendő parti területsáv” határa több esetben meglevő épületeken halad át, javasoljuk a határ kiigazítását, illetve egyes esetekben távolságát feltüntetni a szabályozási alapvonaltól. Sok esetben tervezett, vagy elindított beruházások helyét érinti a „beépítetlenül megőrzendő parti területsáv”. Folyamatban levő ügyeknél mi a teendő?
  • nem minden településen van legalább egy csónakkikötésre alkalmas partszakasz kijelölve (Paloznak), illetve a kijelölt helyek nem mindig veszik figyelembe a meglevő nádasok (esetlegesen meglevő bevágások) helyzetét, a kikötésre, csónakkikötésre jelölt területek kijelölése további egyeztetéseket igényel
  • a nádasok ábrázolásánál sok pontatlanság van, illetve nem mindig felel meg a valós állapotnak (Ábrahámhegy, Balatonberény, Paloznak), esetenként a jelölt nádminősítés nem tükrözi a valós állapotokat.
  • nem az új alaptérképen készült az új terv
  • a terven ábrázolt kerékpárutak nyomvonalát szükséges leegyeztetni az önkormányzatokkal, mert több esetben nem a meglevő/tervezett állapotot veszi figyelembe.
  • a Balaton tómeder ábrázolt határa több esetben nem felel meg a valós állapotoknak: szárazulat helyett víz van, vagy nincs víz, csak szárazulat (Szántód, Balatongyörök)

A levél végül hangsúlyozza, az érintett önkormányzatok közös álláspontja, hogy a tervezés folytatásában elengedhetetlenül szükséges a településekre lebontott személyes egyeztetés, melynek során a helyi fejlesztési igények, észrevételek bekerülhetnek a tervekbe, illetve közvetlen választ kaphatnak az önkormányzatok a felmerült kérdésekre, problémákra.

 

Az új balatoni vízparti tervekről

A Balaton 2003-tól érvényes partvonal-szabályozását új váltja fel. Ezt indokolja többek között az új országos területrendezési törvény, vagy az is, hogy időközben a tó maximális üzemi vízszintje 100-ról 120 centiméterre emelkedett. Az új partvonalról, vízparti területekről az önkormányzatokkal történő egyeztetés nélkül készültek el a tervek, amelyeket október 22-én tettek közzé, és először november 8-ig, majd a kérésre kitolt határidő szerint november 22-ig lehetett véleményezni azokat. Időközben a Miniszterelnökség – a rövid határidő és a beígért, de elmaradt előzetes egyeztetések miatti visszhangokra reagálva – körlevelében jelezte az önkormányzatok számára, hogy a véleményezést az egyeztetések első fordulójának tekinti, aminek lesz folytatása. (A még érvényben lévő, másfél évtizede megszületett balatoni partvonal-szabályozás megszületését másfél-két évig tartó, helyszíni szemléket és megbeszéléseket is magában foglaló egyeztetési időszak előzte meg – a polgármesterek beszámolói szerint – a szerk.)

Az e-epites.hu-n októberben megjelent tájékoztatás szerint: “A Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény felhatalmazása alapján a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága a Lechner Tudásközpont közreműködésével előkészítette a Balaton-parti települések vízpart-rehabilitációs tanulmánytervét felváltó, a Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználási tervét.

A vízparti terv mind a 44 parti településre, összesen 93 szelvényen szabályozza a vízparti területek területfelhasználását. A terv ide (zip, 249 MB) kattintva érhető el.”

.

A Nők a Balatonért (NABE) közhasznú civil szervezet új balatoni vízpart-tervekkel kapcsolatos észrevételei, javaslatai itt olvashatók.