Új toronysisakot kap a keszthelyi református templom (tvkeszthely.hu)

Teljessé válik a keszthelyi református templom felújítása. Az egyházközség kormányzati támogatást nyert a három éve megkezdett munkálatok befejezésére. Teljesen új toronysisakot kap az épület. A beruházás alatt az evangélikus templomban tartják az istentiszteleteket.

 

2019-ben újították fel a református templomot. A dráguló építőanyagárak miatt akkor a torony kimaradt a beruházásból. Most erre is nyert forrást az egyházközség. A Dunántúli Egyházkerület segítségével, 58,2 millió forint központi támogatást kaptak a 90 éves épületfelújításának befejezésére.

Dr. Gallé Tibor gondnok:

„1932. június 25-én történt az átadás. Egyébként Móricz Zsigmond is jelen volt ezen a bizonyos átadáson, nagy ünnepség volt. Már bizony több helyen kicsit a kor, az idő vasfoga kikezdte ezt a templomot. A torony megcsavarodott, kicsit megdőlt, mindenképpen lépnünk kellett.”

A toronysisak 18 méter magas. Az alapját a 4 méter széles falazat és annak 135centiméteres szoknyája képzi. Az ácsok speciális méretű faanyagot és vasalatokat használnak. Tervben volt, hogy a földön építik meg a szerkezetet és daruval emelik a helyére, de végül amellett döntöttek, hogy a magasban állítják össze a tornyot.

Az egyházközség tagjai történelmi pillanatként tekintenek erre a munkára. Nagy tisztelettel adóznak az elődöknek és a templomot tervező Szeghalmy Bálintnak. Zichy Emőkelelkész szerint nem csak fizikai, hanem lelki kövekből is épült ez a templom.

Zichy Emőke lelkész:

„Hiszem, hogy az Úristen látja, hogy ez a város kíváncsi arra, hogy itt mi történik és nemcsak kíváncsi, imádkozik azért, hogy az álom, a 90 évvel ezelőtti álom most úgy öltsön testet a megszépült lelki hajlékban, hogy itt ne csak fizikai építkezés történjék, hanem párhuzamosanlelki építkezés.”

A Keszthelyi Református Egyházközség folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket. A gyülekezet tagjai adakozással és önkéntes munkával támogatták a mostani beruházást. A toronycsere mellett több egyéb munkálat is zajlik a Hanczók utcában.

„Úgy mint a parókia teljes felújítása, az egész épületegyüttes komplett villamos felújítása, újvillámvédelemmel és az udvar térkövezése, járdaépítés és így teljessé tud válni a beruházás” – mondta Varga Zsófia projektmenedzser.

Az 1932-ben épült templom kiemelt építészeti emlék. A műemlék jellegű épületfelújítását az idei évben szeretnék befejezni a szakemberek – a Keszthelyi TV tudósítása szerint.