Új szabályokat hoz a Balatonhoz az idei strandszezon (sonline.hu)

Új szabályok léptek életbe a balatoni strandokon. Siófokon strandjárőrök járják a partot, Balatonfüreden a vízi rendőrök ellenőriznek. A fizetős strandokon létszám korlátozás lesz, van olyan balatoni önkormányzat, amely hatvan százalékkal emeli a belépőjegyek árát, hogy legyen keretük az óvintézkedések miatti plusz költségekre.

Péntektől kinyit Siófok összes szabad és fizetős strandja. Idén nyáron azonban számos óvintézkedés mellett lehet ezeken fürdeni és napozni – olvasható a sonline.hu összefoglalójában.  A siófoki önkormányzat tájékoztatása szerint a fizetős strandokon egyen pólóba öltözött strandjárőrök fognak dolgozni, akik fel fogják hívni vendégeink figyelmét a kötelező távolság betartására. Szankcionálási jogkörük viszont nincs. A fizetős strandokon a napozóágyak kialakítása úgy fog megtörténni, hogy a kötelező védőtávolság meglegyen közöttük. Létszám korlátozást is bevezetnek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait követve minden fürdőző esetében 16 négyzetméter területet biztosítanak. Negyven százalékkal növelték a vízbejáró lépcsők számát, ezzel is csökkentve a torlódást. A pénztáraknál fertőtlenítő pontok lesznek kihelyezve. A lépcsők korlátait 30 percenként fertőtlenítik, a területen lévő mosdók, öltözőkabinok és öltözőcsigák óránként tisztítják. A jegyáraikat nem emelik.

Balatonbogláron megnyitják a pünkösdi hétvégére mind a hat szabadstrandot, a Buborék fizetős strand pedig június közepén népesülhet be. “Szerencsére a szabadstrandok nagy területen helyezkednek el és tudjuk garantálni az óvintézkedéseket, a város dolgozói mellett két külső vállalkozás fogja a munkákat végezni” – mondta el Mészáros Miklós polgármester.

Balatonlellén a Napfény strandot június 12-én nyitják meg. Kenéz István polgármester közölte: jóval kevesebb vendéget tudnak beengedni, amely a beléptetésnél sok kellemetlenséget fog szülni, nem beszélve az óriási bevételkiesésről. Hozzátette: a járványveszélyben a vízpermetes eszközök és vízi játékok nem üzemelhetnek, így a strandon a csúszda, a medence igen, de az élményelemek nem működnek majd. Balatonlellén nem emelik a belépő árakat, viszont Csopakon hatvan százalékkal drágábban strandolhatunk, így az egyszeri belépő ára 1000 forintról 1600 forintra emelkedik.

Három szabadstrandon és hat kijelölt fürdőhelyen fürödhetünk Fonyódon. A Panoráma strand mellett a városi és a bélatelepi strand is fizetős lesz az idei szezonban. Erdei Barnabás alpolgármester elmondta: a napokban megtörtént az összes strand bejárása, felkészültek arra, hogy az óvintézkedéseket teljesíteni tudják, június 15-től várják a turistákat, helyi lakosokat.