Új sportkomplexum épül Balatonfüred határában (Balatonfüredi Napló)

Két helyi labdarúgó klub összefogásával modern sportkomplexum valósul meg a Forrás Sportpark mellett. A közel egymilliárd forintos beruházás részeként új labdarúgó pályákat és egy kétszintes kiszolgálóépületet alakítanak ki. Mindkét klub edzésekre használja majd a létesítményt, azonban a bajnoki mérkőzéseket továbbra is a Fürdő utcai pályán, illetve az Arácsi Utánpótlás Centrumban rendezik majd. A nyárra elkészülő beruházásokkal hosszú időre megoldódik a füredi labdarúgók felkészülési lehetősége.

Látványos sportcélú beruházások valósulnak meg a város nyugati részében, az egykori hajógyárral szemben, a Forrás Sportpark szomszédságában. Két sportegyesület, a Balatonfüredi Futball Club és a Balatonfüredi Utánpótlás Sport Club fejleszt a területen, mindkét egyesület a társasági adó felajánlásokból, közismert nevén TAO keretből valósítja meg a projektet. A futball klub két élőfüves és egy műfüves pályát épített közel 500 millió forintból. Csákvári Tamás a klub elnöke a Balatonfüredi Naplónak beszélt a fejlesztésről.

A műfüves pálya szerkezetileg készen van, az utolsó simításokat végezzük, például a világítást kell felállítanunk, itt van egy kis energetikai változás, hiszen az eredeti halogén lámpákat, LED-es fényforrásokra cseréljük. A két élőfüves pálya teljesen készen van, ám ebben a téli időszakban ezeket nem lehet használni, ezek nemzetközi méretű pályák, világítással. Reményeim szerint márciusban már tudják ezeket is használni a sportolók. Rövidtávon ezen a területen további beruházás nem várható, hiszen az a pályamennyiség, pályafelület, ami most rendelkezésre áll, hosszú időre biztosítja a felkészüléshez szükséges igényeket. Szárnyra keltek olyan hírek a városban, hogy megszűnik a klub Fürdő utcai telepe, ezt ezúton is cáfolom. A bajnoki mérkőzéseket továbbra is a megszokott helyen rendezzük és remélem ez nagyon sokáig így is marad.

A labdarúgópályák között épül egy új 800 négyzetméteres épület, ezt már a Balatonfüredi Utánpótlás Sport Club valósítja meg, összesen 500 millió forintot költhetnek a kiszolgáló épületre, ez szintén TAO forrás. Az egyesület a Szent Benedek középiskola stratégiai partnere. Az intézmény struktúraváltásával párhuzamosan részt vettek a sporttechnikumi és gimnáziumi program kialakításában, amelynek eredményeként, az idei tanévtől az egyesületben félszáznál is több nappali tagozatos diák sportol. A BUSC tehát közoktatási feladatokat is ellát, tanrendi keretek között látnak el szakképzési részfeladatokat, biztosítják a gyakorlati helyet, már harmadik éve. Ennek a tevékenységnek a színtere jelenleg az Arácsi Utánpótlás Centrum. Az itt rendelkezésre álló infrastrukturális lehetőségek azonban már szűkösek voltak. A klub labdarúgóinak száma – az óvodai előkészítő csoportoktól a felnőttekig 250 fő. Ennyi sportolót nem tudnak felkészíteni és versenyeztetni Arácson, ezért volt szükség az új lehetőségre. Makó István, a BUSC elnöke nyilatkozott a megvalósuló beruházás részleteiről.

Egy 800 m2 alapterületű,kétszintes épületről van szó, amely sportolói, edzői és játékvezetői öltözőket, oktatótermet, orvosi szobát, szertárat, raktárakat, gépészeti helyiséget, irodát, valamint egy büfé-vendégtermet is magába foglal. A létesítmények tervezett átadása idén tavaszra, kora nyárra várható. 

A BUSC sportfejlesztési programjain keresztül a terület közmű szolgáltatásainak kialakítása, a parkolók és közlekedési útvonalak kiépítése zajlik jelenleg, az épület pedig már áll, a belső munkálatok még folynak. Az önkormányzat is részt vesz a projektben, hiszen a város végzi el a terület végső rehabilitációját, a zöld felületek megújítását, de játszóteret is kialakítanak, ezeket a Forrás Sportparkhoz köthető EU-s projekt keretében végzi el az önkormányzat.