Új orrszarvú lány érkezett Veszprémbe

Orrszarvú nőstényt cserélt a Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert a kihalástól veszélyeztetett szélesszájú orrszarvúk sikeres tenyésztése érdekében- számolt be közösségi oldalán a Veszprémi Állatkert. A 27 éves 2.3 tonnás Makoubu hétfő este érkezett meg Veszprémből a Nyíregyházi Állatparkba, ahol elfoglalta új helyét. Másnap útnak indult Nyíregyházáról a 12 éves 2.2 tonnás.

 

Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram fajkoordinátora javaslatára történt az állatcsere. A Nyíregyházi Állatpark és a Veszprémi Állatkert is régóta tart szélesszájú orrszarvúkat, akik sajátos szaporodásbiológiával rendelkeznek. Mivel ez idáig egyik állatkertben sem köszöntött be a várva várt szaporulat a két orrszarvú hölgy, Jala és Makoubu esetében, így az Európai Állatkertek Szövetségének fajvédelmi programja keretében új családba kerültek az orrszarvú tehenek.

A szállítást több hónapnyi aprólékos szervezés előzte meg, hiszen a több tonnás állatok mozgatása nem egyszerű feladat. A hét elején a két állatkert felkészült szakmai stábjának köszönhetően zökkenőmentesen került lebonyolításra az orrszarvú lányok cseréje.