Új munkahelyek jöhetnek létre Balatonfüreden (Balatonfüredi Napló)

A világjárvány második hulláma idején is gőzerővel folyik Balatonfüred egyik legnagyobb beruházása, mégpedig az egykori szeméttelep helyén. Az Aszófői út mentén épülő új ipari parkba a tervek szerint vállalkozások települhetnek majd ki, új munkahelyeket létrehozva ezzel.

A komplex fejlesztés több új épületet is magába foglal a 14 hektáros területen, ezekbe költözik például a Probio kertészeti és köztisztasági részlege, a fizikai dolgozók és a teljes géppark, itt parkolnak majd a hulladékszállító járművek is. Az ipari parkban hét nagyobb, teljesen kiépített, közművesített telket jelölnek ki, itt létesíthetnek bázist a vállalkozások. A beruházás helyszíne távolabbra esik a lakóövezettől, ezért a fürediek számára szinte láthatatlanok a most folyó munkálatok, ugyanakkor az ipari park fontos mérföldkő lehet a város életében. A projekt, melynek része a várost nyugati irányból elkerülő út felső szakasza is, közel egymilliárd forintból valósul meg.

Kosler Zoltán, az önkormányzat városfejlesztési osztályának vezetője a Balatonfüredi Naplónak elmondta, a feladat többrétű.

A volt szeméttelep területén két épületet húzunk fel, az egyik épület igazgatási és szociális funkciót fog kapni, ide kerül át a Fürdő utcából a
Probio két részlege. Minden, ami a köztisztasági, parkfenntartási feladatokkal kapcsolatos, itt működik majd tovább. A dolgozók kulturált helyen tudnak majd öltözni, tisztálkodni. Ez egy kényelmes, nagy alapterületű épület lesz, ahol étkezőt is kialakítunk, lesz egy nagy autómosó a Probio járműveinek tisztításához, lesz kulturált műhely, ahol az esetleges javításokat el tudják végezni.

– fogalmazott. Hozzátette: a másik épület raktározási funkciót kap, a csarnokban kap helyet a só és zúzaléktároló, tehát a téli síkosságmentesítéshez szükséges anyagokat lehet majd itt tárolni. Itt lesz egy kazánház is, amely majd az igazgatási épület fűtését is biztosítja, ez egy biomassza tüzelésű kazán lesz.

Az Aszófői úttól egy teljesen új becsatlakozó utat fognak építeni, a jelenlegi nyomvonalat használva, amely az iparterület beléptető rendszeréhez viszi majd a forgalmat. A területen belül pedig két irányba épül új úthálózat: az egyik az Aszófői úttal párhuzamosan, a másik a
jelenlegi komposztálótelep irányába fog húzódni.

Hét parcellát alakítanak ki a területen, ahová települhetnek akár a helyi, akár a vidéki vállalkozások, elsősorban azok, amelyek jelenleg
vagy méltatlan körülmények között kénytelenek működni, vagy adott esetben lakóövezetben tevékenykednek, ahol viszont zavarhatják
a lakosságot. Az ide települni kívánó cégeket kulturált, XXI. századi körülmények fogják várni, teljesen közművesített, könnyen megközelíthető, megfelelő adottságú területeket tudnak bérelni.