Új kikötőhelyeket adnak át Balatonkenesén, a Balatonfői Yacht Clubban

Lezárult a bővítési munkák első szakasza, tavaszra pedig már teljes kiépítettséggel várja a 81 új hajóhely bérlőit a Balatonfői Yacht Club. A kőszórás már elkészült és az úszópontonok is a kikötőben vannak, az új helyek áprilistól vehetők igénybe. A bővítéssel párhuzamosan a kikötő infrastruktúráját és parti létesítményeit is komoly mértékben fejlesztik, hogy megfeleljenek a nagyobb forgalmi igényeknek – áll az üzemeltető társaság közleményében.

A bővített kikötő (Fotó: BFYC)

 

Mintegy 81 új hajóhelyet alakítottak ki a Budapesthez egyik legközelebbi fekvésű kikötőben, a Balatonfői Yacht Clubban (BFYC), amelyben eddig 91 hajó állhatott. A fejlesztési munkák 2021 tavaszán kezdődtek. Az új hullámvédmű elkészült, és az úszópontonok is már a kikötőben vannak. Jelenleg a farcölöpöket helyezik el, és az infrastruktúra fejlesztésén dolgoznak. Áprilistól várják az új bérlőket.

Az új, 4-5 méter széles helyeket a nagyhajósok igényeinek megfelelően alakították ki. A 2001-ben létesült kikötő az elektromos hajósok fellegvárának is számat, itt rendezik meg minden évben a Zöldszalag Regattát. Az új helyek 45 százalékánál 2 x 16 Amperes (a balatoni elektromos túrahajók igényeit messzemenően kielégítő), 5 százalékánál pedig 3 x 32 Amperes töltők is rendelkezésre állnak. (Ez utóbbiak bármilyen extrém energiaigény kielégítésére alkalmasak.) A helyek 50 százalékánál pedig 1 x 16 Amperes töltési lehetőséget biztosítanak, ami elegendő bármilyen vitorlás hajó minden elképzelhető energiaigényének kiszolgálására, beleértve a klíma üzemeltetését is.

A hullámvédelemmel ellátott új kikötőhelyek jelentős része panorámát kínál a keleti medencére. A vízforgatásos technológiának köszönhetően télen is fagymentes.

A bővítéshez kapcsolódóan egy új vendéglátó- és szórakoztató központot is létesítenek, amelynek az ad különlegesen egyedi hangulatot, hogy közvetlenül a vízre épül. Egy sor parti beruházásra is sor került, amelyek egy része a következő hónapokban valósul meg. Ezek keretében új parkolóhelyeket létesítettek korábban. Jelenleg az éttermi teraszok és a panzió felújítása zajlik, illetve megújul a strand is, amelyhez egy kis plázs is kapcsolódik. Az őszi-téli hónapok során lezajlik a meglévő épületek, illetve a vizes blokkok felújítása is.

„A fejlesztésekkel az volt a célunk, hogy a bővítés mellett tovább emeljük a BFYC szolgáltatási színvonalát, ugyanakkor megőrizzük azt a családias jelleget is, amelyet a bérlőink nagyra értékelnek” – fogalmazott Lénárt Anita, a Balatonfői Yacht Club üzemeltetési vezetője.