Új kijárási szabályok várhatóak hamarosan a koronavírus miatt (Index.hu)

„Egy cipőben járunk a hallgatókkal, mi is csak figyeljük a tudósokat és a virológusokat” – kezdte Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli, szokásos interjújában. A kormányfő szerint jobb, ha nem válik mindenki „botcsinálta” járványügyi szakemberré, hagyjuk a tudósokat, hiszen „kiváló koponyáink vannak”. De hogy mi következik május 3-án? Orbán erre azt mondta, hogy új kijárási szabályokat fognak alkotni, mert a védekezés új szakaszába lépünk majd, és újraindíthatjuk Magyarországot.


Jövő hétvégére új szabályokkal kell rendelkeznünk, ezek kialakítása gőzerővel folyik – mondta, azt ígérve, hogy speciális szabályok vonatkoznak majd a veszélyeztetettebbekre, mert meg kell védeni az időseket. Orbán beszélt a kórházi ágyfelszabadítási intézkedést érintő kritikákról, és azt mondta: a felelősségteljes magatartás a legrosszabbra való felkészülés, ezt követték. Méghozzá azért, mert ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, nem tudjuk megállítani, akkor valóban tízezer kórházi ágyra szükség lehet.

Orbán arról is beszélt, hogy azért kellett felkészíteni az egészségügyi ellátórendszert, mert ha az ország újraindításakor tömegessé válnak a megbetegedések, ne érje őket váratlanul egy nagyobb betegtömeg.

“Egyetlen magyar emberről, (…) egyetlen beteg emberről sem mondunk le” – jelentette ki. Orbán arról is beszélt, hogy sokat tanult a veszélyhelyzet ideje alatt, olyan tudásokat szerzett meg, amikért mások fizetnek. De nemcsak ő, hanem az átlagos emberek is: “Intelligens ország a mienk, az emberek hat hét alatt megértették, ki-ki megtanulta, amit neki kellett.”

A kormányfő szerint az, hogy a magyar járványkezelés eddig sikeres, az leginkább annak köszönhető, hogy „nem rezeltek be a magyarok”. A kérdésre, hogy konkrétan mégis mi következik május 4-től, Orbán azt mondta, együtt fogunk élni a vírus fenyegetésével.

Szerinte három dolgot tudunk biztosan:

a koronavírusnak van egy korspecifikuma, az idősebb korosztálynál jelentkeznek a súlyosabb tünetek;
életkoruktól függetlenül fenyegeti a koronavírus a krónikus betegeket is;
Budapesten és a nagyvárosokban más szabályokat kell alkalmazni, mert a tömeges megbetegedések ezeken a helyeken fordulhatnak elő.

„Nem túl vagyunk rajta, hanem felkészítettük magunkat a legrosszabb forgatókönyv esetére is” – fogalmazott Orbán. A kormányfő szerint tehát most együtt kell élni azzal, hogy itt van egy vírus, “nincs vakcinánk”, és ilyen életvitelre kell berendezkedni május 4. után egészen addig, amíg lesz védőoltás a koronavírus ellen.

“Senki sem akar együtt élni az ellenségével, el akarja pusztítani, (…) majd ha lesz fegyver, akkor fel is nyársaljuk ezt a vírust.” Orbán ismét arról beszélt, hogy továbbra is Ausztria a labor számára, és szerencsés közelről figyelni az intézkedéseiket, hiszen ott már oldják fel a korlátozásokat. Továbbra is ezt figyeli: és bár megtenné ő is már az enyhítést, hiszen a magyar gazdaság érdeke ez, de május 4-ét még megvárja.

Azután viszont általános, állandó szabályok jönnek, a polgármesterek eddigi hétvégi szigorító lehetőségeit várhatóan megkapják májustól állandó jogkörként.

Orbán gyors gazdasági kilábalásra készül, úgy gondolja, hogy néhány hónapon belül, sőt már az év végére visszatornászhatja magát a gazdaság a válság előtti állapotra, és azt ígérte ismét, hogy amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyit fognak létrehozni.

A cikk folytatása itt.