Új helyen a városi könyvtár (balatonfured.hu)

A városi könyvtár épületének teljes felújítása és bővítése miatt, új, ideiglenes helyre költözött a könyvtár. A Vízmű, Kossuth utcai épületében várják az olvasókat. A tervek szerint a jövő év elejére készülhet el az eredeti intézmény átépítése.

A könyvtár, az eredeti épülete mellé, a Kossuth utca 33-ba költözött át, persze csak részlegesen. Az épületet teljesen kiürítették, a napokban megkezdődik a beruházás.
A közel nyolcvanezer kötetes könyvtári adatbázis jelentős részét biztonságos helyen, szakszerűen elraktározták.

– Másfél hétig szünetelt a szolgáltatásunk, ennyi idő kellett, hogy berendezzük a Vízmű épületének földszintjén kapott három irodahelyiséget, itt várjuk az olvasókat. A lehetőségekhez képest igyekeztünk mindent megtenni, van külön felnőtt és gyerekkönyvtár. Az adatbázisunk 10-15 százalékát tudtuk csak áthozni, a legkeresettebb könyvek itt vannak, ezek kölcsönözhetők, de természetesen könyvtárközi kölcsönzéssel, pár napos határidővel, minden más könyvet is be tudunk szerezni.  Folyóiratok és napilapok továbbra is olvashatók, az internet szolgáltatásunk is elérhető – nyilatkozta a balatonfured.hu-nak Tóth Györgyi a könyvtár igazgatója.

Az ideiglenes helyen a könyvtár hétfő-kedd-szerda: 8-15-ig, csütörtök: 8-18-ig, péntek pedig 8-12-ig van nyitva. Az arácsi fiókkönyvtár bővített állománnyal az eddig megszokott rend szerint működik tovább.

A Lipták Gábor Városi Könyvtár épületét 420 millió forintból újítják fel. 120 négyzetméterrel bővítik és egyúttal akadálymentesítik a meglévő épületet. Jelentős infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg, új korszerű technikát kap az intézmény, emellett megtörténik a könyvtár energetikai korszerűsítése is. Egy modern többfunkciós közösségi tér várja majd az olvasókat.