Új eszközöket kaptak a zalai önkéntes tűzoltók (TV Keszthely)

Pályázat útján korszerűsíthették felszereléseiket az önkéntes tűzoltó- és mentőszervezetek, valamint önkormányzati tűzoltóságok. A Katasztrófavédelem célja, hogy a hivatásosok eszközeivel szerelje fel az önkénteseket.

 

Védőruhát, szivattyút, áramfejlesztőt és légzőkészüléket is kaptak az önkéntesek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös, 2022. évi pályázatára Zalából 33 szervezet jelentkezett, mindenki támogatásban részesült. A védelmi feladatok hiánytalan ellátásához kulcsfontosságúak ezek az eszközök.

Strázsai Zoltán, a Zala Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke a TV Keszthelynek elmondta: ahol van önkéntes tűzoltó egyesület ott gyorsabban tudnak a helyszínre érni, mint a hivatásosok, de ez nem egy verseny. Azért, mert gyorsabban tudnak a helyszínre érni, a helyszín biztosításában, vagy a mentésben tudnak segíteni, vagy az elsődleges beavatkozásban tudnak segíteni a hivatásos erők megérkezéséig.

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén működő hivatásos tűzoltó-parancsnokságoknak 40 önkéntes tűzoltó egyesülettel van együttműködési megállapodása. Közülük 6 önálló beavatkozási minősítéssel is rendelkezik. A 40 egyesület taglétszáma közel 1300 fő, közülük tűzoltási, mentési feladatokat 569-en láthatnak el.

Az önkormányzati tűzoltóság 2022. évben 110 esetben vonult és avatkozott be. Emellett az önkéntes tűzoltóegyesületek 208 esetben avatkoztak be 2022-ben, durván 50 százalékban önállóan avatkoztak be, úgyhogy nagyon jelentős a segítségük a beavatkozások, különböző tűzeseteknél, műszaki mentéseknél. Ezek az eszközök, amiket most átadtunk, a beavatkozásoknak a biztonságát, illetve a szakszerűségét segítik – mondta Takács Ottó Alajos, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Sisakokat, védőruhákat, légzőmaszkokat és csáklyákat kaptak a Balatongyöröki Hamutiprók. Az önkéntesek 934 ezer forint értékben gazdagodtak profi felszereléssel. A hivatásos állomány is ilyen eszközökkel dolgozik.

„Az élet mit nem hoz? Mikor jöttünk haza az új felszereléssel már kaptunk is egy jelzést: Becehegyen autótűzhöz vonultunk. Ezek a felszerelések már úgy voltak tűznél, hogy még ki se vettük a dobozból őket” 

– nyilatkozta televíziónknak Mikola Gyula, a Balatongyöröki Hamutiprók Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

A Györöki Hamutipróknak volt olyan éve, hogy 36 vonulásuk volt. Tavaly 12 alkalommal volt szükség a munkájukra.