Új attrakcióval bővül Hévíz turisztikai kínálata

Jól halad a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása a projektnek köszönhetően újabb attrakcióval is bővül Hévíz szabadidős turisztikai kínálata – olvasható a város Facebook oldalán.

Az érintett területeket tegnap ismételten bejárta a projektben érintettek és szakemberek kíséretében Papp Gábor polgármester. A véderdő és a gyógy-tó környezetét, rekonstrukcióját célzó projekt a város kezdeményezésére indult.
Az elnyert pályázaton Hévíz konzorciumi partnerei a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház és a Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány. A munkálatokon belül több projekt megvalósítása is zajlik.
Többek között lombkorona kilátó épül, tanösvényeket alakítanak ki, és a tó zsiliprendszerének megújítása is megtörténik. A megvalósítás aktuális fázisaként csaknem teljesen elkészült a véderdőben vezető tanösvény, mely természetbarát kialakításával kellemes sétára, kirándulásra, sportolásra invitálhatja a helyieket és a vendégeket, megismertetve velük a csaknem érintetlen őstermészet szépségeit.
A rekonstrukciós munkák során frissül és bővül az erdő fa- és növényállománya – a nem őshonos fajok eltávolítását követően az ebbe a környezetbe illő és őshonos fajok betelepítése (az eltávolított egyedek számának a többszöröse) történik, megújulnak a véderdő sétányai, új információs táblákat helyeznek el az utak mentén. Az északi kifolyónak – mely az ‘alsó’ véderdőn halad át – szélesítik a medrét, sőt kisebb kanyarulatokat is kialakítanak, hogy az ide látogatók jobban megfigyelhessék a Hévízi-tó partját övező jellegzetes fás-lápos terület élővilágát. Új pihenő padok, szemetesek is kerülnek a sétányok mellé, de felújítják a patakon átívelő hidakat és a ‘felső’ erdőben található lépcsőket is.
A ‘felső’ véderdőben, mely a hévízi kórház épületei és az Ensana Thermal hotelek épületi között húzódik, 24 méter magas lombkorona megfigyelő tornyot alakítanak ki, melyből nem csak az erdőre nyílik majd csodás panoráma, de a Hévízi-tó látványa is páratlan élményt nyújt majd. A kilátó alapozása már megtörtént. A tudatos akadálymentesítés jegyében az alsó erdőben egy mozgáskorlátozottak számára is könnyen használható szakaszt alakítanak ki. A beruházás összköltsége 660 millió forint. A munkák véglegesen ősszel zárulhatnak le, ugyanis ebben az évszakban kezdődhet meg egy nagyobb volumenű tőzeg visszapótlás a tóba – a város beszámolója szerint.