Tűzesetek megyeszerte szilveszterkor

Néhány szilveszteri tűzesetről számoltak be a Balaton körüli megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok.

A somogyi katasztrófavédőket négy esethez riasztották.

Lakóház tetőszerkezete lángolt Pálmajorban az év utolsó napjának délutánján, az éjszaka folyamán pedig kisebb tűzesetekhez riasztották a somogyi tűzoltókat.

Rinyaszentkirályon az ablakba dobott petárdától meggyulladt a nyílászáró kerete, amit a tulajdonosnak sikerült eloltania a nagyatádi tűzoltók kiérkezése előtt.

A késő délutáni órákban pedig Pálmajorban, a Hársfa utcában gyulladt ki és teljes terjedelmében égett egy családi ház tetőszerkezete. A tűzesethez a kaposvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik több vízsugárral dolgoztak a lángok oltásán. A tűz keletkezésekor senki sem tartózkodott az épületben, amely az eset következtében lakhatatlanná vált. Két felnőtt és két gyermek ideiglenesen rokonokhoz költözött.

Vélhetően tűzijáték gyújtott meg körülbelül tíz tuját egy sorház belső udvarán Siófokon, a Küszhegyi úton. A város hivatásos tűzoltóinak sikerült egy vízsugárral eloltania a lángokat.

Hétfőre virradó éjjel Balatonmáriafürdőn egy szeméttároló tartalma kapott lángra, amit a marcali hivatásos tűzoltók fojtottak el.

A Veszprém megyei tűzoltóságok beavatkozó állománya egész évben készenlétben áll a lakosság védelme érdekében, így volt ez szilveszter napján és január elsején is. A lakosság elővigyázatosságának és tudatos életvitelének köszönhetően ebben az évben sem volt sok tennivalója a tűzoltóknak december harmincegyedikén és január elsején. Tűzijátékokkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel összefüggésben pedig egyáltalán nem volt riasztás a megyében.

2018 utolsó napján négy beavatkozást igénylő eseményhez riasztották megyeszerte a tűzoltókat.

Tapolcán egy lakásba történő bejutásban segédkezett még december 31-én, a délutáni órákban a tapolcai önkormányzati tűzoltó egység.

Balatonfüredre és Zalahalápra egy-egy kéménytűzhöz vonultak megyénk tűzoltói szilveszter estéje folyamán. A balatonparti településen egy Vadvirág utcai ingatlanban izzott a kéményben lerakódott korom. A tüzet a balatonfüredi önkormányzati egység szüntette meg. Zalahalápon a József Attila utcából érkezett jelzés ugyancsak kéményben izzó korom miatt. Ide a tapolcai önkormányzati tűzoltók mellett a Zalahaláp-Sáska Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai is kivonultak. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, és mindkét ingatlanban meg tudták oldani a fűtést alternatív módon, így a lakók az ingatlanban maradhattak.

Lesencefaluba, egy Kossuth utcai családi ház égő melléképületéhez is vonultak hétfőn, a késő esti órákban a tűzoltók. A húsz négyzetméter alapterületű melléképület teljes terjedelmében égett, a tűz átterjedt a családi ház tetőszerkezetére is. A lángokat a tapolcai önkormányzati, a badacsonytomaji és a keszthelyi hivatásos egységek oltották el. Személyi sérülés nem történt, azonban két személyt rokonoknál helyeztek el, mert az épület fűthetetlenné vált.

Az új év első riasztása pár perccel hajnali fél egy után futott be. A bejelentés szerint egy szemeteskonténer lángolt Várpalotán, a Felsőinkám utcában. A lángokat a pétfürdői hivatásos tűzoltók oltották el.

Január elsejének másik két beavatkozást igénylő esete Ajkán volt. A kora esti órákban itt is egy kukatűzhöz vonultak a tűzoltók a Korányi utcába, amit porral oltóval fékezett meg a helyszínre vonuló helyi egység. A déli órákban pedig a Padragi úton egy kerítésnek ütközött személyautó műszaki mentése adott feladatot az ajkai hivatásos tűzoltóknak. Ez utóbbi balesetben két személy sérült meg, őket a mentők megfigyelésre kórházba szállították.