Túravezetőket képeztek Kerkaszentkirályon (zaol.hu)

Tizenkét magyar és tíz osztrák résztvevője volt annak a vízitúravezető-képzésnek, amelynek záróeseményét a minap tartották a dél-zalai községben. Az oktatás amerikai módszertan szerint zajlott.

A képzés 2018 nyarán kezdődött, s négy modult foglalt magába. Az első két modul magyarországi helyszíneken – Kerkaszentkirályon és Muraszemenyén –, a harmadik és negyedik modul pedig Ausztriában, a Salza folyónál valósult meg. A négy modul elvégzése után a résztvevők vizsgát tettek.

A projekt zárórendezvényén nemcsak a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló nemzetközi tanúsítványt vehették át a résztvevők, hanem részletesen be is mutatták a projektet. Eszerint az uniós támogatással megvalósuló PaNaNet+ projekt keretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az osztrák és magyar partnereivel közösen a vízi turizmus fejlesztése érdekében kombinált turisztikai programokat fejlesztett ki a Murára és a Rábára, illetve azok mellékfolyóira. Ugyancsak ennek a projektnek a keretében valósult meg egy kétnapos vízi fesztivál keretében a Mura hazai és nemzetközi vízi turisztikai desztinációként való pozicionálása is.

A vízitúravezető-képzés szorosan kapcsolódott ezekhez a fejlesztésekhez, hiszen e túrák biztonságos megvalósításához elengedhetetlenek azok a jól felkészült szakemberek, akik képesek a résztvevők számára a hatékony és kímélő evezési technikát, illetve a kormányzást betanítani, vagy a vízen kritikus helyzet, borulás esetén szakszerűen fellépni, a túrázók biztonságát garantálni. A biztonság szavatolása mellett a túrák során a természeti környezet, a vizes élőhelyek szakszerű és élményt adó bemutatása is fontos, így a képzéshez természeti ismeretek elsajátítása is társult.