Tündérrózsa-fesztivált tartottak Hévízen (zaol.hu)

Idén is megrendezték Hévízen a Tündérrózsa FolkFesztet, amely két napon át pezsgést hozott a belvárosba: az ifjú táncosok szülei, s az érdeklődő turisták megtöltötték a Rákóczi utcát, ahol a vendégek kézművesekkel, árusokkal is találkozhattak.

A fesztivál a hévízi és a gyenesdiási ifjú táncosok felvonulásával kezdődött, amely után egymást váltották a színpadon az iskolai csoportok, illetve a népi együttesek, az esti órákban pedig pénteken a Gyenes, valamint a Nagyváthy, szombaton pedig a Réthei, a Tüskevár és a Bodorka együttes bűvülte el a publikumot. A programot néptáncos divatbemutató, táncház és népzenei kórusok fellépése is gazdagította – tudósított a zaol.hu.

Miklós Beatrix fő szervező, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese azt mondta, a fürdőváros őszi programjainak sorában fontos e fesztivál, „mert a néptánc a kultúra része, s lényeges tudnunk: a generációkon átívelő műveltség öröklődik”. Hozzátette, ha valaki gyerekként megismerkedik ezzel, akkor felnőttként is a barátja lesz. Szerinte ez a műfaj „a világon az egyik legfontosabb megjelenési formája egy nemzetnek”.

Pálffy Tamás, a város turisztikai cégének igazgatója úgy folytatta e gondolatot: a népi kultúra része Hévíz mindennapjainak, hiszen a fiatalok az iskolában táncolni is tanulhatnak, a Tiszta Forrás Dalkör pedig dalolva őrzi az értékeket, hagyományokat. s öröm, hogy a térségben több hagyományőrző kulturális csoport működik, sikeresen.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere kiemelte, fontos küldetés, hogy a fiatalok s a fellépő együttesek megmutatják az itt élőknek és a vendégeknek a magyar néptánckultúra és népzene értékeit. „Ennek átadása, továbbvitele a jövőnket, a megmaradásunkat szolgálja”, szögezte le.