Trianonra emlékeznek a Balatonnál

Több településen is megemlékeznek a Trianoni diktátum 100. évfordulóján. Balatonfüreden a Trianoni emlékműnél tartottak rövid műsort, Keszthelyen pedig a Fő tér ad egész nap otthont az emlékezőknek. 

A trianoni békeszerződés aláírásának idei, századik évfordulójára Balatonfüreden is megemlékeztek. A koronavírus-járvány miatt ugyan elmaradt a hagyományos emléknap, de sokan gyűltek össze a Kovászna parkban álló Trianon Emlékműnél, hogy csatlakozva a hivatalos megemlékezéshez, elhelyezzék az emlékezés virágait.

 A koszorúzás előtt Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója valamint a történelmi egyházak képviselői tartottak rövid megemlékezést.

Keszthelyen a központi rendezvényhelyszín egész nap a Fő tér. ” A Fő tér  gyászba öltözött, 9.00-19.00 óráig várunk szeretettel mindenkit, aki egy mécses elhelyezésével és néma főhajtással szeretne megemlékezni Trianon fájó évfordulójáról. Az egész napos megemlékezésről “Keszthelyi üzenet” címmel kisfilmet forgat a Keszthelyi Televízió. Emlékezzünk közösen!” – áll Nagy Bálint, Keszthely polgármesterének Facebook bejegyzésében. 

Siófok polgármestere közösségi oldalán közölte: a kórház-dombon, a trianoni emlékműnél mond megemlékező beszédet, majd helyezi el a város koszorúját. “Természetesen az érdeklődőket, koszorúzni, megemlékezni szándékozókat szívesen látom és várom a helyszínen is” – fogalmazott.

“A békediktátumot 1920. június 4-én, 16.30 órakor írták alá a Nagy-Trianon palotában, ezért erre a fájó pillanatra emlékezve ma 16.30 órakor megszólalnak a csopaki Csonkatorony harangjai” – olvasható Ambrus Tibor, Csopak polgármesterének Facebook bejegyzésében.

“A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is” – mondta Áder János köztársasági elnök a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön. Kövér László házelnök szerint a nemzeti önazonossághoz való jogot az egyetemes emberi jogok részévé kell tenni, mert ez az ügy egyidejűleg szolgálja a magyar nemzet, a szomszédos nemzetek és Európa jövőjét.

Az ülésen az Országgyűlés megkezdte a Nemzeti önazonosság védelméről szóló, kormánypárti képviselők által benyújtott politikai nyilatkozatról szóló vitát is.