Továbbra is pályázhatnak a balatoniak a Nemzeti Parki Termék védjegyre (Magyar nemzet)

Komoly elismerést jelent a Nemzeti Parki Termék védjegy a címet elnyert vállalkozóknak, akik azt tapasztalják, hogy a vásárlóknál is egyre inkább számít az elismerés. Ennek köszönhetően a kereskedők is mind komolyabban érdeklődnek a védjegyes termékek iránt. A tízéves kezdeményezés sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma már 250 termelő több mint ezer terméke megkapta az elismerést.

Védett és Natura 2000 területeink a biológiai sokféleség megőrzésében játszott szerepük mellett számtalan termék, termény előállításának feltételeit is biztosítják. Sajátosság ugyanakkor, hogy ezeken a területeken a térség szereplőinek mindenkor a természeti értékek védelmével összhangban kell végezniük tevékenységüket, élükön a nemzeti park igazgatóságokkal – mondta el a Magyar Nemzet érdeklődésére az Agrárminisztérium környezet­ügyért felelős államtitkára. Rácz András kifejtette: a védjegy védett vagy Natura 2000 területeken megtermelt termékek és szolgáltatások elismerő címét olyan gazdálkodók, szervezetek és vállalkozások nyerhetik el, amelyek termékeiket helyi alapanyagokból, hagyományos technológiával készítik el. Szükséges az is, hogy a termék a minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait. A nemzeti parki igazgatóságok a működési területükön belül pályázat alapján engedélyezik a védjegy használatát.

Somlai Szilárd, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa elmondta, hogy ők 2013-ban kapcsolódtak a kezdeményezésbe.

Az első években nehezen indult be a program, mert új volt, a termelők eleinte nem ismerték a védjegyet. Az első partnereink között volt egy gyógynövényekkel, gyógynövényteákkal foglalkozó vállalkozó Zánkáról, egy másik termelő levendulával ízesített mézeskaláccsal pályázott. 2013 óta minden évben írunk ki pályázatot növényi és állati alapú termékekre, javarészt élelmiszerre, de néhány évvel ezelőtt a borok felé is nyitottunk. Borokra minden évben hirdetünk meg pályázatot, mert egy kiírás az adott évjárathoz kötődik

– mondta a szakember. Beszélt arról is, hogy a nemzeti parki igazgatóságok termékei automatikusan védjegyesek. Mivel a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak a Tihanyi-félszigeten hatalmas levendulaültetvénye van, abból olaj és víz készül, amelyeket maguk forgalmaznak. A vásárlók nagyon kedvelik ezeket a termékeket.

A pályázattal kapcsolatban Somlai Szilárd kifejtette: a kiírásra bárki jelentkezhet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéről. Ezt akkor teheti meg a vállalkozó vagy őstermelő, ha a termelés valamilyen védettséget élvező területet érint. Bár a pályázati kiírásban nincs lefektetve, de a célcsoportot a kistermelők jelentik. A vállalkozóknak és az őstermelőknek nem kötelező biotermékekkel pályázniuk, de ha valaki ökológiai gazdálkodást folytat, az külön örvendetes.