További változás várható az ingatlanpiacon a Balatonnál (OnlineBalaton.hu)

Ebben az évben a koronavírus-járvány hazánkban is szinte mindent kibillentett a megszokottból. Az Ingatlannet.hu OnlineBalaton.hu-nak készített legfrissebb elemzésében a tavaly augusztusi Balaton környéki lakásárakat hasonlította össze az idei árakkal, azt vizsgálva, vajon a pandémia milyen hatással van az ingatlanpiacra. Emellett a tervezett 5%-os lakásáfa lehetséges hatásairól is szó esik cikkben.

Mennyibe kerültek tavaly ilyenkor a téglalakások? Mi változott?

A koronavírus lakáspiacra gyakorolt hatásait vizsgálva az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készített grafikon a jelenlegi téglalakások négyzetméter árait hasonlítja össze a tavalyi év hasonló időszakának négyzetméter áraival Zamárdi, Balatonföldvár, Fonyód és Siófok esetében.


A kiemelt négy település közül tavaly is és jelenleg is Zamárdiban a legdrágábbak a téglalakások. Egy éve augusztusban egy négyzetméter 1 012 136 Ft/nm volt, míg ez az összeg idénre közel 3%-kal nőtt, vagyis 1 041 425 Ft/nm-re emelkedett. Siófokon szintén magasak a téglalakások árai, azonban itt már milliós érték alatt van az átlagár, jelenleg 874 613 Ft/nm-ért is lehet lakást találni, ami 3,2%-kal magasabb a tavaly jelen lévő siófoki árakhoz képest, amikor is 847 901 Ft volt a négyzetméterár.

A legnagyobb változást Fonyód esetében láthatjuk, ahol 12%-os csökkenést figyelhetünk meg. Tavalyról idénre 801049 Ft/nm-ről 710284 Ft/nm-re csökkentek a téglalakások átlagos négyzetméter árai. Balatonföldváron jelenleg Fonyódhoz hasonló négyzetméter árakkal találkozunk, itt ugyanis 714178 Ft/nm-be kerülnek a téglalakások, míg ugyanitt tavaly 687982 Ft/nm volt, tehát közel 4%-os a növekedés.

A további részletek itt elérhetők.