További ötszáz ukrán gyermek nyaralhat Magyarországon (MTI)

A Kárpátaljáért felelős magyar kormánybiztosság további 500 gyermek magyarországi üdültetését vállalja idén a Balatonnál – közölte Grezsa István kormánybiztos csütörtökön Kijevben az MTI-vel.

A tisztségviselő hozzátette, hogy erről szerdán megkezdett kétnapos ukrajnai látogatása alatt folytatott megbeszélésein tájékoztatta az ukrán kormányzat képviselőit. Kifejtette, hogy magyar nyelvet tanuló ukrajnai általános iskolásoknak szervezik az üdülést.

Emlékeztetett arra, hogy Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára múlt heti kijevi látogatása alatt jelentette be: magyar állami támogatásból idén ismét Magyarországon nyaralhat kísérőkkel együtt 700 olyan ukrán gyermek, akinek édesapja meghalt vagy megsebesült a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban.

Grezsa István annak a népzenei fesztiválnak az alkalmából látogatott Ukrajnába, amelyen fellép több kárpátaljai együttes. Előző nap az ország északi részén fekvő Csernyihivben tárgyalt Natalija Romanovával, a megyei adminisztráció helyettes vezetőjével, csütörtökön Kijevben Vaszil Bognarral, az ukrán külügyminisztérium európai területi főosztályának vezetőjével, valamint a kulturális minisztériumban folytatott megbeszéléseket.

Beszámolt arról, hogy a magyar külügyminisztérium egy ingatlant készül megvásárolni a kijevi magyar közösség számára Magyar Ház létesítésére. Hozzáfűzte, hogy ezzel a kijevi magyarok több mint tízéves álma valósulhat meg. Ezenfelül a kormánybiztosság támogatást készül nyújtani a kijevi Petőfi-szobor alapzatának felújításához is. Megjegyezte, hogy a későbbiekben a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) is szeretnének Magyar Házat biztosítani a megyeszékhelyen élő, egyre inkább gyarapodó magyar közösségnek.

Grezsa István tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit arról, hogy a kormánybiztosság újraindítja az Ukrán Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszéket a Nyíregyházi Egyetemen.

Elmondta, hogy Ljubov Nepopppal, Ukrajna magyarországi nagykövetével együtt csütörtökön Hajdúszoboszlón meglátogatják azt a Donyec-medencei fegyveres válságban megsebesült 12 ukrán katonát, akik magánvállalkozók adományaiból megvalósult rehabilitációs kezelésen vesznek részt a kelet-magyarországi városban.
Beszámolt ukrán tárgyalópartnereinek a jelenleg folyó kárpátaljai magyar fejlesztési programról is, amelynek – mint kiemelte – az a célja, hogy az Ukrajnában élő magyarokat a szülőföldjükön tartja, és jövőképet nyújtson számukra.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország erejéhez mérten nemcsak az ukrajnai magyar közösségeket, hanem az ukrán többséget is igyekszik segíteni. A beruházások közül kiemelte a nagyszőlősi kórház gyermekosztályának teljes körű felújítását.