Tovább pörög a balatoni ingatlanpiac (VeszprémKukac)

Nem tudunk olyan drága ingatlant mutatni, amit ne vennének meg – keresleti ingatlanpiac jellemzi a Balaton-parti helyzetet. A pinceprésház kategória is 18 millió, még ha a présház hiányzik is belőle, és csak a pince a valóság.

Logikusan lefelé mennének az ingatlanárak válságban, de a jelek szerint Magyarországon az egy éve tartó járvány ellenére nincs válság a fizetőképes körökben. Nem csökken az ingatlanpiaci forgalom, sőt, bizonyos kategóriákban növekszik. A home office, a bezártság hatására megugrott a zöldövezeti ingatlanok iránti kereslet, sokan meg se állnának a Balatonig, amennyiben lenne megfelelő kínálat – írja a veszpremkukac.hu.

Ám a helyzet az, hogy vagy a már említett pinceprésház kategóriában lehet találni zártkertes ingatlant, vagy a másik szélsőségben, felújításra szoruló régi villában. Vannak még a 70-es, 80-as években épült, rendkívül rossz beosztású, nagy családi házak és új, lakóparki ingatlanok. Egyik sem az, amiről a pesti bezártságban álmodik az ember. Ennek ellenére pörög a Balaton-parti ingatlanpiac.

Balatonfüreden 90–300 millió forintért hirdetnek 200–400 négyzetméter alapterületű házakat, köztük panorámást is. Az új lakóparki ingatlanokat is egy-két millió forintért mérik négyzetméterenként elhelyezkedéstől, felszereltségtől függően fapadostól a luxusig. Nem havi fizetésből élő embernek való. A lakásépítési támogatások, a CSOK és a hozzá kapcsolódó hitel is besegítenek, de nem az a jellemző, hogy helybeli fiatalok kezdeni tudnak belőle valamit a magyar tengernél. Inkább az a tendencia látszik kirajzolódni, hogy ez a kategória messzebb, például a Bakonyban talál magának megfizethető portát.

Országosan nézve az évi hozzávetőleg 10 százalékos drágulás a járvány egy éve alatt lassult, de nem állt le. A téli hónapokban befagyott ugyan az ingatlanpiac, de a nyitás hírére ismét felpörgött. Kiböjtölték az ingatlantulajdonosok a szűk hónapokat, nem adták el a tulajdonukat, mint ahogyan várható lett volna a külföldi turisták, az Airbnb-kereslet leállása miatt. Inflációs várakozások mellett még így is a pénz értéke megőrzésének egyik legjobb módja ingatlanba fektetni. Szakértők szerint most – ha csak lehet – venni kell és nem eladni.