Tovább lesznek nyitva a Balatontourist egyes kempingjei

A Balatontourist Veszprém megyei kempingjeiben kevesebb volt a vendég, mint tavaly, amit a külföldi vendégéjszakák kétharmadának kiesése okozott. A belföldi forgalom viszont jelentős mértékben meghaladja az előző évi értéket. A Veszprém megyeiek közül a balatonfüredi Füred Kemping & Üdülőfalu október 11-ig, a balatonakali Strand-Holiday Kemping október 18-ig, a révfülöpi Napfény Kemping pedig október 4-ig várja a vendégeit.

A hagyományosan nagyobb arányú külföldi vendégkörrel rendelkező balatonfüredi és révfülöpi kempingben az elmaradás jelentősebb, mint Balatonakaliban, ahol a magyar vendégek aránya a korábbi években is magasabb volt – mondta el a veol.hu-nak Vadászné Székely Orsolya, a Balatontourist Camping Kft. marketing menedzsere.

Elmondta: vendégeik nemzetiségi összetételében a magyarok aránya most kimagasló, 67,9 százalék a vendégéjszakák tekintetében, szemben a tavalyi 43,2 százalékkal. Sok új vendéget is üdvözölhettek az érkezők között, akik még soha nem kempingeztek azelőtt.

A menedzser szólt arról is, hogy külföldi vendégeik jelen helyzetben elsősorban német, lengyel, cseh és osztrák területekről érkeznek. A korábban legnagyobb küldő országok között szereplő Hollandia és Dánia a tavalyi vendégéjszakák számának csak az ötödét-hatodát adja. Ettől függetlenül a külföldi vendégek nagy lelkesedéssel érkeznek, és a korábbi törzsvendégek többségénél sem volt kérdés, hogy a határnyitások után újra visszatérnek a Balaton-parti kempingekbe, ahol a járványhelyzet okozta változások csak ugyanannyira vannak jelen, mint a hétköznapokban: az üzletekben kötelező, zárt vendégterekben pedig ajánlott a maszkviselés, illetve kézfertőtlenítők kihelyezésével biztosítanak lehetőséget a fokozott higiéniára. A strandon, közösségi tereken, éttermek teraszán felszabadult kikapcsolódást tapasztalnak vendégeik körében a kemping dolgozói, és egyébként minden a megszokott módon zajlik.

Vadászné Székely Orsolya kifejtette: az idei évben megerősítették a takarítási protokollt, plexifalakat raktak a recepciós pultokra, kézfertőtlenítő automatákat helyeztek ki. Általános fertőtlenítésre ózongenerátorokat vett a cég. Elkészítettek egy belső használatú Covid-kézikönyvet, melyben minden szolgáltatásra vonatkozóan rögzítették a megelőző eljárásokat, belső szabályokat és a vendégek tájékoztatásának módját is. Meghatározták a feladatokat arra is, ha valamelyik vendégnél tünetek jelentkeznének a kempingben tartózkodása alatt. Ennek alkalmazására eddig szerencsére nem volt szükség – emelte ki a menedzser.

Kiderült az is, hogy az augusztus 20-ai hosszú hétvégén telt ház volt a kempingekben a fedett szálláshelyeken, és a napi foglaltság kismértékben még a tavalyi eredményeket is meghaladta az ünnep idején.

Vadászné Székely Orsolya hozzátette: az eddigi évek tapasztalatai alapján bíznak benne, hogy a kora őszi hetekben idén is számíthatunk az indián nyárra jellemző kellemes időjárásra, így sokan élnek majd a kempinges kikapcsolódás lehetőségével szeptemberben és októberben is, ugyanis gyönyörű a Balaton és környéke ebben az időszakban ugyancsak, valamint számos aktív kikapcsolódás lehetősége várja a vendégeket, úgymint kerékpározás, természetjárás, kilátóhelyek, szüreti programok, gasztroélmények, nevezetességek.